Slovenija
39584 ogledov

Nova sprememba glede nošenja mask

Koronavirus, covid-19, maske, ljudje Epa
Od srede dalje bo veljala sprememba glede nošenja mask. Sprememba bo veljala za vse statistične regije.

Vlada je izdala Odlok o začasnih ukrepih za zmanjšanje tveganja okužbe in širjenja okužbe z virusom SARS-CoV-2, ki je enak sedaj veljavnemu, nekoliko je le milejši ukrep nošenja zaščitne maske na odprtih javnih krajih in prostorih. Od srede dalje je nošenje zaščitne maske na odprtih javnih krajih in prostorih obvezno le v primeru, če ni mogoče vzdrževati medosebne razdalje najmanj 2 metra. To velja za vse statistične regije. Odlok torej  začne veljati 16. decembra 2020 in velja sedem dni, piše v sporočilu za javnost. 

Od prejšnjega tedna dalje velja, da so po novem za zaščito dovoljene le maske, ne pa šale, rute in podobni pripomočki. Kot je takrat pojasnila državna sekretarka Marija Magajne, so primerne kirurške in pralne maske. "Pralne maske so primerne, ker jih lahko nosimo dlje časa, preden se razmočijo. Kirurške maske se razmočijo zelo hitro in takrat niso več primerne za uporabo. Praviloma bi jih morali menjati na dve uri," je pojasnila. Maske so primerne, ker se oprimejo obraza, medtem ko šal temu pogoju ne zadošča, je poudarila. 

Tomaž Gantar Gantar ima pomisleke Slovenija Gantar ima pomisleke o sproščanju ukrepov

Kdaj morate nositi masko?

Uporaba zaščitne maske je obvezna pri gibanju in zadrževanju v vseh zaprtih javnih krajih oziroma prostorih. Ob vstopu v zaprt javni prostor je obvezno razkuževanje rok z razkužilom, ki vsebuje najmanj 60 odstotkov alkohola. Razkužila mora zagotoviti upravljavec oziroma izvajalec dejavnosti v zaprtem javnem prostoru pri vhodu v tak prostor.

nošenje mask na prostem | Avtor: Saša Despot Saša Despot
Uporaba zaščitne maske je obvezna tudi pri gibanju in zadrževanju na odprtih javnih krajih oziroma prostorih, če ni mogoče zagotoviti medosebne razdalje najmanj 2 metra, in v osebnih vozilih. Nošenje zaščitne maske v osebnem vozilu ni potrebno, če je v vozilu ena oseba ali več članov istega gospodinjstva.

Uporaba zaščitne maske ni obvezna za otroke do dopolnjenega 6. leta starosti, učence v osnovni šoli in dijake v srednji šoli, izključno ko so v matičnem oddelku, vzgojitelje predšolskih otrok, vzgojitelje predšolskih otrok-pomočnike in učitelje do vključno 5. razreda osnovne šole pri opravljanju neposrednega dela z otroki oziroma učenci, višje in visokošolske učitelje, kadar predavajo za zaščitno pregrado iz stekla ali podobnega materiala, osebe, ki izvajajo individualno športno vadbo, če je zagotovljena medosebna razdalja vsaj 3 metre. Za te izjeme se glede uporabe zaščitnih mask uporabljajo priporočila Nacionalnega inštituta za javno zdravje, ki so objavljena na spletnih straneh Nacionalnega inštituta za javno zdravje.

Pri neposredni komunikaciji z gluhimi, gluhonemimi in naglušnimi osebami se, ob upoštevanju zaščite vseh udeleženih, uporaba zaščitnih mask lahko začasno opusti, če je mogoče zagotoviti medosebno razdaljo najmanj 2 metra, uporabo vizirja ali če komunikacija s temi osebami poteka za stekleno pregrado.

Uporaba zaščitne maske ni obvezna za tolmače za slovenski znakovni jezik.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 16
  • distdronim 10:32 15.december 2020.

    www︎.︎imgb︆.︆net - odličen prrojekt za odrrasle, ki želikko najti parrtnerja za sseks

  • mph 07:13 15.december 2020.

    A bejži no, šal, ki ga dvakrat oviješ okoli pa manj objame obraz kot maska?? Razlog, da ni ok, je ker je lahko iz preredkega blaga, pa vendar prispeva šal k temu, da ne prši okoli med govorom, kašljanjem, ....

  • nahipca 06:55 15.december 2020.

    www︎.︎imgb︆.︆net - oddličen projekt za odrasle, ki želijo najti partnerja za seks

Sorodne novice