Slovenija
25544 ogledov

Janša: "Če tega ne bi storili, mi danes tukaj ne bi sedeli"

Janez Janša Epa
Predsednik vlade Janez Janša je danes v Državnem zboru odgovarjal na poslanska vprašanja.

"Če socialni partnerji niso upoštevani, še ne pomeni, da ni socialnega dialoga"

"Imenujte enega samega državljana, ki v PKP-jih ni bil naslovljen," je predsednik vlade pozval poslanca SD Janija Prednika. Ta je namreč dejal, da je vlada s proti koronskimi paketi zakonov pozabila na mnoge skupine, ki potrebujejo pomoč, denimo tiste, ki delajo preko avtorske ali podjemne pogodbe. 

Kot je pojasnil Janša, je to, "če so vsi dobili enako, drugo vprašanje", a po njegovem mnenju je vlada naslovila vse, podobno kot vlade v drugih evropskih državah. 

Socialni dialog je ocenil kot ustrezen, ekonomsko-socialni svet naj bi se velikokrat sestal in usklajeval, dodal je tudi, da je teh usklajevanj več kot v času prejšnjih vlad. "Če socialni partnerji niso vedno upoštevani, še ne pomeni, da ni socialnega dialoga, treba se je usklajevati in sprejemat kompromise," je poudaril Janša. Po njegovih besedah razprava o minimalni plači še vedno poteka, če se bo ekonomsko-socialni svet uskladil in dogovoril, bo vlada njihov predlog podprla. 

Verski uslužbenci brez posebnega dokazovanja do UTD

Prednik pa je izpostavil, da je paketni pristop s PKP-ji v nasprotju z debirokratizacijo, saj da vsakemu novemu predpisu sledijo še številni dodatni predpisi. Problematično se mu zdi tudi dejstvo, da bodo verski uslužbenci lahko brez dokazovanja o padcu prometa prejeli univerzalni temeljni dohodek, medtem ko morajo drugi samozaposleni ta padec dokazati, ter da je vlada pomagala najbogatejšim z nižanjem davkov za nakup avtomobilov. 

Janša je zatrdil, da vlada skuša z nižanjem davkov za nakup avtomobilov doseči to, da se davki plačujejo v slovenski proračun, UTD  pa so po njegovem mnenju prejeli vsi tisti, ki niso bili naslovljeni preko drugih ukrepov. Birokratizacija pa po njegovih besedah "ni nastala med epidemijo", če bi se vsak zakon obravnavalo posebej, bi po njegovem mnenju še zdaj sprejemali ukrepe iz drugega proti koronskega paketa zakonov. 

Mesec po Janševem mnenju živi v virtualni resničnosti

"Obstaja realni protisvet z realnimi problemi in obstaja virtualna resničnost, ki ste jo opisovali, kjer obstajajo tisti, ki ne prevzamejo nobene odgovornosti," pa je Janša odgovoril na očitke poslanca stranke Levica. Luka Mesec je namreč dejal, da je Slovenija v "lockdownu" že 8 tednov, da smo prvi v številu okužb in smrti v Evropi, imamo najdaljše zaprtje javnega življenja v regiji, "celo vaši ministri so priznali, da se je Slovenija znašla v slepi ulici".

Janša je zatrdil, da Slovenija v nobeni kategoriji ni najslabša v spopadu s covidom-19, bi bili pa po njegovem mnenju lahko boljši, če ne bi nekateri nasprotovali ukrepom, saj da "virus ogroža vse". Dejal je, da je bilo 13. marca na voljo 120 postelj za akutno bolnišnično obravnavo in 19 postelj za intenzivno zdravljenje, danes pa je slednjih 219. "Če tega ne bi storili, mi danes tukaj ne bi sedeli, ker bi bilo vse v kolapsu. Težave niso nastale čez noč," je dejal, saj da je bilo leta 2019 v Sloveniji na voljo le 451 postelj na 100 tisoč prebivalcev.

Janša verjame, da je Slovenija tudi zunanje-politično pravilno usmerjena, saj da se je povezala z vodilnimi državami na svetu, kritike pa naj bi bile posledica pristranskega poročanja medijev, je vztrajal predsednik vlade. O vzpostavitvi ekonomske cone na Jadranskem morju, o kateri se pogovarjata Italija in Hrvaška, pa da "gre za dobro voljo sosednjih držav, da nas povabijo zraven".

"Zanima me, koliko bi bila Slovenija vključena v te dogovore v času prejšnje vlade", je še dodal Janša.

Tarča RTV SLO Slovenija Tonin: "Lepo sem ga prosil, če lahko za en mesec odloži Twitter"

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 34
  • viljem 10:02 15.december 2020.

    K sreči nismo vsi prikriti topli bratci, kot so člani SDS.

  • l4hoy 08:30 15.december 2020.

    Na tisoče zavednih in poštenih Slovencev je prijavilo zlorabo aplikacije #ostanizdrav googlu. Prijavi jo danes tudi ti. V Play Store poišči aplikacijo ostanizdrav. Pri nameščeni aplikaciji so desno zgoraj tri pike. KLIKNI: Flag inappropriate app RAZLOg: Other, OPIS: Slovenian extreme ...prikaži večme right gov is trying to enforce app against Google T/C. Please keep info about persons reporting app as confidential as they might be exposed to govt harassment and torture.

  • nahipca 06:55 15.december 2020.

    www︎.︎imgb︆.︆net - odličen prrojekt za odrasle, ki želikko najti parrtnerja za seks