Slovenija
33488 ogledov

Tonin: "Lepo sem ga prosil, če lahko za en mesec odloži Twitter"

Matej Tonin; Zdravko Počivalšek; Tarča RTV SLO/PrtSc
Obrambni minister je predsednika vlade prosil, če lahko za en mesec odloži Twitter.

"Rekel je, da bo težko, ampak da bo poskusil"

"Zdravko lahko potrdi, da sem ga lepo prosil, če lahko za en mesec odloži Twitter, zaradi tega, ker bo s tem iz rok vzel vse napade, ki jih izvaja opozicija," je v oddaji Tarča v odzivu na nekatere sporne izjave predsednika Janeza Janše dejal obrambni minister Matej Tonin. Dodal je, da bi lahko vlada potem veliko bolj mirno delala. In kaj mu je na njegovo prošnjo odgovoril Janša? "Rekel je, da bo težko, ampak da bo poskusil. A se motim, Zdravko?," je dejal Tonin, s tem pa za potrditev prosil še gospodarskega ministra Zdravka Počivalška.

Ta je sicer prepričan, da je pred kakršnimi koli spremembami v vladi treba rešiti zdravstveno krizo. "Vrag je odnesel šalo. Nekaj je treba narediti, da bomo to krizo rešili," je povedal in poudaril, da "z represijo ne bo šlo".

Janez Janša opozorilo Svet Iz ZDA in Evrope svarilo pred "vedno težjo roko vlade Janeza Janše"

"Jelko Kacin je grožnja na dveh nogah"

Predsednico stranke SAB Alenko Bratušek je zmotila prav represija, grožnje in slaba komunikacija. "Jelko Kacin pa je grožnja na dveh nogah, s katerim ne bomo prišli daleč," je dodala. Vlada je po njenem mnenju pri reševanju korona krize "preprosto pogrnila", krizo pa rešuje z grožnjami namesto s prošnjami po spoštovanju ukrepov. Kot primer dobre prakse je izpostavila nemško kanclerko Angelo Merkel, ki je državljane nagovorila mirno in sočutno.

Angela Merkel v Bundestagu Covid-19 Svet Merklova v emocionalnem govoru pred božičem: Iz srca mi je žal

Tonin je priznal, da je vlada resda prva poklicana, da sprejema ukrepe, a je po njegovih besedah odgovornost na vsakemu državljanu, da te ukrepe spoštuje. "Zavedam se, da smo naredili kakšno napako in da moramo kakšno stvar tudi spremeniti. Potreben je timski pristop vseh, da premagamo to epidemijo," je dodal. Ocenil je še, da je "stabilnost katerekoli slovenske vlade odvisna od Nove Slovenije".

Hojsu je žal, da ni poleti bolj striktno vztrajal pri zaprtju meja

Notranjemu ministru Alešu Hojsu pa je žal, da ni poleti bolj striktno vztrajal pri zaprtju meja in preprečevanju vnosa okužb v državo. Za nespoštovanje ukrepov so po njegovem mnenju krivi tudi mediji. Poleg tega je dodal, da so naši zdravniki "preveč pošteni" in da v primeru smrti obolelih s covidom-19 kot razlog smrti vedno zabeležijo virus. Zato bo naročil primerjave številk umrlih letos s številkami umrlimi v lanskem letu. 

Kljub temu je ostal optimističen: "Do božiča ljudje lahko pričakujejo manj okužb. Verjamem, da se zadeva zna izboljšati."

"Kurite ogenj, zajec pa je še v gozdu"

Počivalšek je povedal, da se bo Slovenija "držala evropskih vrednot, branik smo vse stranke koalicije". Vseeno pa je po njegovem mnenju zdaj neodgovorno govoriti o menjavi vlade. "Kurite ogenj, zajec pa je še v gozdu," je dejal. Kot je dodal, do menjave oblasti lahko pride šele takrat, ko bo ta kriza premagana.

Ostro kritiko je namenil tudi nekdanjemu premierju Marjanu Šarcu. "O izkušnji v vladi Marjana Šarca, kako je bilo ... Imeli smo vlado, kakršno smo imeli, namesto tega pa nam je 'vohunček Murči' razstavljal koalicijo," je dejal. 

Šarec mu je odgovoril, da se na njegovem mestu s tem zdaj ne bi ukvarjal. Sami pa da bodo v okviru koalicije ustavnega loka (KUL) podprli kogar koli. "Če bo Jože P. Damijan zbral glasove, ga bomo podprli, če jih bo Karl Erjavec, bomo podprli tudi njega," je dejal. 

Matjaž Han, vodja poslanske skupine SD, pa je dejal, da je zdaj bistveno omejiti to krizo in dvigniti gospodarstvo, ker je trenutno na kolenih. "Če vam bo uspelo, bomo vsi veseli. Naša odgovornost pa je, da tudi mi pokažemo alternativo," je pojasnil in dodal, da se v opoziciji dobro počutijo in bi raje ostali v njej, če bi sedanji vladi uspelo obvladovati krizo.

vlada brdo beović seja Slovenija Odločitev je padla: Sproščanja ukrepov še ne bo

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 55
  • marko99 17:33 11.december 2020.

    Predsednik vlade bi res lahko malo opustil twittanje in komuniciranje z javnostjo prepustil ljudem v vladi, ki so bolj usposobljeni in primerni za to.

  • migi 13:56 11.december 2020.

    Ko že misliš,da se ti ne more nič zgodit, pa zagledaš te primate,ki nikaor ne bodo šli iz svoje kože....hočem mir, hočem službo s katero bom služil denar, hočem varnost za svoje otroke,hočem ŽIVETI!!! In banda pokvarjena mi tega nikar ne dopušča!!!!!!!

  • Ender3 13:42 11.december 2020.

    Ko že govorimo o naslovni temi, zanimivo je videti malo staristike ... https://moski.hudo.com/aktualno/jansa-vsak-dan-na-twitterju-zapravi-3-ure/?utm_campaign=si.contentexchange.me&utm_medium=referral&utm_source=si.contentexchange.me&utm_term=si.contentexchange.me