Slovenija
60234 ogledov

Hojs namignil, kakšni bodo ukrepi med božično-novoletnimi prazniki

Aleš Hojs
Vlada je v odlok o omejevanju gibanja med občinami vnesla nov člen za regije, kjer se je izboljšajo stanje. V Osrednjeslovenski, Gorenjski, Goriški in Obalno-kraški regiji gibanje ni več omejeno, če imate pri prehajanju mej pri sebi telefon in naloženo aplikacijo Ostani zdrav. Odlok začne veljati danes ob polnoči in bo veljal do 23. decembra.

„Odlok bomo najbrž že v četrtek pretehtali in ga po potrebi spremenili ali pa le podaljšali. Pripravili bomo tudi osnutke odlokov, ki bodo v veljavi od 23. decembra do konca praznikov,“ je pojasnil notranji minister Aleš Hojs in dodal: „Kot veste, se v Nemčiji vse kar strogo zapira, pogledali bomo, kaj počnejo Nemci in po njihovem vzoru najbrž sprejeli ukrepe, kot jih imajo oni.“

Gospodarski minister Zdravko Počivalšek pa je povedal, da bodo do četrtka pripravili vsaj za svoj resor predlog ukrepov oziroma načina, kako bomo preživeli predbožične in prednovoletne praznike: "Vzor so nam severne države, preučili, kako se bodo oni lotili problema, v četrtek bomo sprejeli odločitev, kako se bo življenje odvijalo po 23. decembru."

Na vprašanje, kako bo policija preverjala nameščenost aplikacije na mobilnih telefonih, Hojs odgovarja, da je bil postopek podoben, ko se je prehajalo mejo s Hrvaško. „Takrat je bilo kazanje mobitela na meji verodostojen dokument, nihče ni govoril o vdorih v zasebno komunikacijo. Tudi tu vas bo policist vprašal po aplikaciji in to bo verodostojno dokazilo,“ je povedal Hojs.

Kaj pa ljudje, ki imajo starejše telefone, na katere aplikacije ni mogoče namestiti? „O tej kategoriji ljudi se nismo pogovarjali. Glede na znano epidemiološko stanje in rizičnost starejših oseb se nam ni zdelo smiselno, da bi o tem razpravljali. Verjamem, da se najde kdo, ki ima starejši telefon. Toda mislim, da bo velika večina lahko prehajala meje znotraj regij," je povedal notranji minister in dodal, da je v primeri, ko bodo otroci potovali s starši, bo dovolj, če imajo aplikacijo nameščeno starši.

Zaščitne maske na prostem | Avtor: Profimedia Profimedia

Če vas na občinski meji policisti zalotijo brez aplikacije oziroma je ne boste želeli pokazati, kazni ne bo, se pa boste morali obrniti in vrniti domov. Če pa vas policisti najde znotraj druge občine in nimate aplikacije, vas bodo kaznovali. Policisti pa bodo po Hojsovih navedbah izvajali naključne kontrole.

Na vprašanje, ali gre nekdo, ki je doma na Kroškem, dela pa v osrednjeslovenski regiji, lahko po nakupih v Ljubljani, Hojs odgovarja, da za takšne primere izjeme za gibanje znotraj regije ne veljajo: „Taka oseba lahko pride v Ljubljano na delo, ne sme pa se po tej regiji gibati z namenom nakupovanja.“

 

 

 
Komentarjev 22
  • srecko082 17:49 15.december 2020.

    če bodo nemci jedli drek , ga bomo tui mi? g.Ģ.!

  • comsine 17:45 15.december 2020.

    www︎.︎AmiaPex︆.︆net - oddličen projekt za odrrasle, ki želijo najti parrtnerja za sseks

  • rene63 10:18 15.december 2020.

    Hojsek kaj mmo mi z švabi mater ti jebem govno.... Kje je pravna podlaga da bo keri od tvojih plavih bavilov meni v telefon gledo... Nisem kriminalec ne isce me plicija torej vi si upate ajde hojsek bodi ded pa ...prikaži več pridi sti preverit ce mam nalozeno pa se boma na 4 oke zmenla zakaj je nimam prokleti idijot dolzaiti