Za NPZ v tretjem razredu se je prijavilo 110 šol

Foto: Profimedia
Na osnovi prijav bodo določili vzorec šol, ki bodo prostovoljno sodelovale pri poskusnem preverjanju.
Oglej si celoten članek

Poročali smo že, da bodo na nekaterih osnovnih šolah Nacionalno preverjanje znanja (NPZ) za tretješolce poskusno izvedli že aprila letos. "Do 15. decembra smo prejeli prijave s 110 osnovnih šol," pojasnjujejo pri Državnem izpitnem centru. "Z vseh šol je prijavljenih 4.402 učencev."

Pojasnjujejo, da bo poskusno preverjanje potekalo iz slovenščine in matematike ter bo pri posameznem predmetu bo trajalo 45 minut. "Seznama šol, ki bodo sodelovale v poskusnem preverjanju NPZ v 3. razredu še nimamo," dodatno pojasnjujejo pri RIC-u. "V januarju 2018 bomo, na osnovi prijav, določili vzorec šol, ki bodo prostovoljno sodelovale pri poskusnem preverjanju."

Šolstvo Za del tretješolcev NPZ že aprila

Izglasovana 14. februarja stavka učiteljev

Gradivo še pripravljajo

Preiskus bodo šole izvajale v začetku aprila 2018. "V predmetni komisiji za slovenščino in matematiko so bili imenovani konzulenti (učitelji razrednega pouka), ki pripravljajo gradivo za poskusno preverjanje," so o pripravah še povedali pri RIC-u. "Gradivo je v fazi osnutka in v naslednjih mesecih predmetne komisije in Ric čaka precej dela, da bo pripravljeno končno gradivo."

Foto: Profimedia Učenci v šoli

V okrožnici, s katero je ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport, ki ga vodi Maja Makovec Brenčič, iskalo šole, na katerih bodo poskus izvedli, so zapisali, da želijo pridobiti informacije o primernosti dolžine in težavnosti preizkusov znanja, primernosti različnih tipov nalog, razumljivosti različnih navodil za reševanje nalog ter zapisu navodil za vrednotenje in njihovi razumljivosti. Pridobljene informacije poskusnega preverjanja znanja se bodo po navedbah MIZS lahko uporabile pri pripravi sistema NPZ v 3. razredu v prihodnje.

Najprej poskus Kdaj obvezen drugi tuji jezik?

Slovenija Predlog zakona: Prvi tuji jezik v prvem, drugi v sedmem. Oba obvezna.

Spremembe zakona o osnovni šoli

Nacionalno preverjanje znanja (NPZ) poteka že vrsto let v 6. in 9. razredu, ministrstvo pa načrtuje, da ga bo uvedlo tudi v tretjem razredu osnovne šole. A zato bo potrebno spremeniti zakon o OŠ, ki poleg uvedbe NPZ v tretjem razredu uvaja tudi vpis ocen NPZ v tretji trijadi osnovne šole. 

Foto: Profimedia Učenci v šoli

Ministrstvo je predlog novega zakona pripravilo že poleti, a je nanj prejelo številne pripombe. Napovedalo je, da bo na podlagi pripomb spremenjeni predlog zakona pripravilo do konca poletja, a se to do sedaj še ni zgodilo.

NESMISELNOST DEVETLETKE Metka Zorec: Učencev, kot smo jih imeli včasih, ni več

Intervju "Zgodilo se je že, da so petošolke v šolo prihajale v tangicah"

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

  • 06:50 23. December 2017.

    Pred leti ni bilo več zaželjeno pisno ocenjevanje znanja učencev v prvem in drugem razredu s strani učiteljev,pa se ni …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.