Sprožil se je plaz. Ga bo Golob uspel ustaviti?

Foto: Anže Petkovšek V organizaciji civilne iniciative Glas ljudstva je na Trgu republike v Ljubljani potekala velika stavka pacientov, ki jo pripravljajo v okviru kampanje Ustavimo rušenje javnega zdravstva.
Foto: Anže Petkovšek V organizaciji civilne iniciative Glas ljudstva je na Trgu republike v Ljubljani potekala velika stavka pacientov, ki jo pripravljajo v okviru kampanje Ustavimo rušenje javnega zdravstva.
Poštarji, gostinci, vojaki, zdravniki, vzgojiteljice, tožilci, sodniki. Vse naštete družbene skupine so zahtevale spremembe.
Oglej si celoten članek

Slovenija je v primežu stavkovnih zahtev. Inflacija vpliva na kakovost življenja in številne družbene skupine so v preteklih tednih od vlade zahtevale dvig plač, spremembe delovnih pogojev ali oboje.

Danes so se oglasili vojaki. Sindikat vojakov Slovenije in sindikat Ministrstva za obrambo (MORS) sta opozorila na plačna nesorazmerja, ki so nastale zaradi parcialnih dogovorov vlade s posameznimi poklicnimi skupinami. 

V sindikatu Morsa so premierja Roberta Goloba pozvali k skupnemu sestanku, v nasprotnem primeru bodo začeli zaostrovati sindikalne aktivnosti.

Slovenija S plačami nezadovoljni tudi vojaki: To so njihove zahteve

Prav tako danes so svojo nejevoljo izrazili poštarji. Sindikat poštnih delavcev je izrazil svoje nezadovoljstvo zaradi neprimernih delovnih pogojev in slabega odnosa nove uprave. Če zahteve ne bodo izpolnjene, bodo primorani stavkati, so sporočili.

"Uprava Pošte Slovenija (PS) se mora zavedati, da nosi odgovornost do več kot 6000 zaposlenih na PS, ki skrbimo, da je naše temeljno delo – izvajanje vseh poštnih storitev, česar ne more nadomestiti noben paketomat – kakovostno opravljeno, za kar pa prejemamo razmeroma skromno plačilo," so v sindikatu zapisali v svoji izjavi za javnost.

Pošta Slovenije S stavko grozijo še poštarji. "Nadomestiti nas ne more noben paketomat"

V sredo so svoje zahteve podali tudi gostinci. V Sindikatu delavcev gostinstva in turizma Slovenije so na vlado naslovili odprto pismo z zahtevami po izboljšanju položaja njihovih delavcev.

"Dali ste zavezo, da boste odpravili prekarnost in da boste tam, kjer obstaja potreba po rednem delu, ukinili outsourcing. Čas je, da obljube tudi izpolnite. Ukinitev outsorcinga pa ne pričakujejo zgolj zaposleni v javnem sektorju, temveč tudi v  gospodarstvu, predvsem v panogi gostinstva in turizma. Ocenjujemo namreč, da poklic sobarica in čistilka spada med osnovno dejavnost in da je neobhodno potreben insourcing v vseh družbah, kjer so te kadre outsorcali. Še posebej v družbah, ki so v lasti države (SDH in KAD)," je med drugim zapisano v odprtem pismu.

Poziv vladi Na nogah tudi sindikat delavcev gostinstva in turizma: to zahtevajo

Vsi niso nezadovoljni. Sodniki in tožilci so danes izrazili veselje nad na novo zagotovljenim mesečnim dodatkom v višini 600 evrov bruto.

"S tem je vlada očitno prisluhnila zahtevam obeh, sodniške in tožilske pogajalske skupine za plače, kar je nedvomno pozitiven korak k urejanju statusa pravosodnih funkcionarjev," so zapisali v Društvu državnih tožilcev Slovenije.

Slovenija Tožilci in sodniki se pohvalijo z dodatkom v višini 600 evrov

Po vnovičnem večtedenskem pritisku so v torek do dogovora z vlado prišli zdravniki in zobozdravniki - združeni v sindikatu Fides, ter odpovedali za danes napovedano stavko.

"Mediacija med Fidesom in ministrstvom za zdravje je bila uspešna. Sporazum med obema pogajalskima skupinama je bil dosežen, parafiran," je dejal predsednik Slovenskega zdravniškega društva Radko Komadina, ki je igral vlogo mediatorja med sprtima stranema.

Slovenija Fides potrdil: "Imamo dobro novico"

V ponedeljek je prišlo do dogovora med vlado in sindikatom vzgoje in izobraževanja (SVIZ) glede dviga plač pomočnic vzgojiteljic za štiri plačne razrede. 

Plače pomočnic vzgojiteljic se bodo tako dvignile iz izhodiščnega 22. plačnega razreda v 26. plačni razred. To bi lahko pomenilo dvig plač za okoli 12 odstotkov.

Slovenija Ena stavka odpovedana, o drugi se še pogajajo

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 62

  • 07:59 12. Januar 2023.

    Najde se denar za zdravnike 2 x v par mesecih, za šolnike, policijo, vojsko...Najde se 600 € za nesposobne sodnike, …

  • 06:59 12. Januar 2023.

    Ja, ja vse niti vodi prejdnja gatnitura. Ponavlja se zggodovina. Zrušit sedanjo vlado. Kar narnkrat ni zdravnikov, varuske imajo premal... …

  • 23:17 11. Januar 2023.

    Narod je bolan, samo še iz kaprice, SAMO DA NI JANŠA, pa če se vsi pomečemo v Jelemov žleb Gremo …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.