To je razlog za današnji kolaps na cestah

Foto: Iztok Pipan Pluženje snega na gorenjski avtocesti 16. januarja 2023 ob 3. uri.
Foto: Iztok Pipan Pluženje snega na gorenjski avtocesti 16. januarja 2023 ob 3. uri.
"Razlog za današnje zastoje na avtocestah je vsaj 30 zdrsov tovornih vozil zaradi neustrezne opreme," pojasnjuje današnji kaos na cestah Dars.
Oglej si celoten članek

"Razlog za današnje zastoje na avtocestah je vsaj 30 zdrsov tovornih vozil zaradi neustrezne opreme, ki so se zgodili med 4.29 in 5.55 uro. Zaradi njih je obstal promet, kar je preprečilo pot tudi plužnim vozilom. Izvleko na odseku primorske avtoceste je bilo tako mogoče opraviti le na način, da se je avtovlečna služba ob popolni zapori avtoceste pripeljala do kolone v nasprotni smeri," so sporočili iz Darsa. "Dars ostro obsoja neodgovorne voznike tovornih vozil (in osebnih vozil), ki so se na pot odpravili brez ustrezne zimske opreme, ki je na naših cestah obvezna že od 15. novembra, in kljub večdnevnim napovedim sneženja. Takšno početje je neodgovorno in nevarno, obenem pa v primeru zdrsa za nekaj časa popolnoma ohromi promet in plužnim skupinam onemogoča pluženje ter posipanje."

Prometno-informacijski center je zjutraj svetoval voznikom, da nenujne poti preložijo. Več cest je bilo zaprtih, potovalni časi so se na posameznih odsekih močno podaljšali. 

Foto: Iztok Pipan Pluženje snega, sneg, gorenjska avtocesta, Dars

Darsove ekipe so že v nočnih urah začele preventivno posipati avtoceste, ko se je začel sneg oprijemati vozišča, pa so začeli še s pluženjem. Najprej je začelo snežiti na Gorenjskem, nato pa se je pomikalo proti vzhodu in jugu. "Ob 4. uri zjutraj je Dars pričel z izločanjem tovornih vozil na primorski avtocesti med Brezovico in Vrhniko, sledilo je izločanje na dolenjski in štajerski avtocesti. Sneženje je bilo zelo intenzivno, ekipe DARS so bile vseskozi na terenu, vendar so zdrsi tovornih vozil, okvare in 11 prometnih nesreč vplivali na zastoje in upočasnili pluženje ter posipanje," pojasnjujejo. "Samo na območju vrhniškega klanca je bilo tako na primer opravljenih 12 izvlek tovornih vozil, od tega so bili trije slovenski prevozniki, devet pa tujih. Na višnjegorskem klancu pa je bilo med skupno sedmimi izvlečenimi tovornimi vozili pet domačih ter dve tuji."

Odzivi na današnje jutranje dogajanje so bili različni. 

V zimsko akcijo je bilo vključenih 185 vzdrževalcev avtocest in hitrih cest ter 125 vozil družbe DARS. Porabljenih je bilo 1229 ton soli, 119.186 litrov natrijevega klorida ter 4000 litrov kalcijevega klorida. Opravljenih je bilo približno 60 obhodov plužnih skupin. Višina zapadlega snega je znašala do 25 cm, je še sporočil upravljavec slovenskih avtocest in hitrih cest. Delo je usklajevala Strateška skupina za večje izredne dogodke, v kateri so predstavniki družbe DARS (s področij vzdrževanja, upravljanja in cestninjenja) ter Policije.

Foto: Anže Petkovšek sneg

Težave zaradi obilnejše pošiljke snega, ki je bil težak in moker, so bile tudi pri oskrbi z električno energijo. Več tisoč uporabnikov je ostalo brez elektrike

V prihodnjih dneh lahko pričakujemo padavinsko bogate dni, več o tem lahko preberete tukaj. Sodeč po srednjeročni napovedi pa danšanja pošiljka snega ni bila zadnja v tem mesecu. 

dezurni@styria-media.si
 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 19

  • 21:17 16. Januar 2023.

    malo se zamislite kako se zaračuna cestnina za kamione. no ste se spomnili ? zakaj bi dars izlolač kamione ? …

  • 18:47 16. Januar 2023.

    Če ste tovornjake ob štirih zjutraj začeli izločati iz prometa, ob 5. uri niso mogli več nikamor zdrsnit.

  • 18:14 16. Januar 2023.

    Kaj se ima DARS za opravičevati? Krivi so izključno oni. Ko so videli, da sneži premočno in ni več možno …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.