Slovenija
24602 ogledov

Arso v zadnji napovedi: "Nadaljevanje tedna bo padavinsko zelo bogato"

sneg Anže Petkovšek Snežne razmere na cestah in pločnikih v Ljubljani.
Z novim tednom smo dobili prvo resnejšo snežno pošiljko v letošnji zimi. Zapadlo je do 40 centimetrov snega.

Naše kraje je prešla hladna fronta, ki je ponoči in zjutraj prinesla obilne padavine in tudi posamezne nevihte. Marsikje po nižinah je dež prešel v moker sneg, največ snega pa je padlo v alpskem svetu. 

Kot objavlja Angecija RS za okolje, do 7. ure je bila višina snežne odeje v Planini pod Golico in na Jezerskem 40 cm, v Ratečah 39 cm, v Logarski dolini 34 cm, v Zgornji Radovni 29 cm, na Katarini nad Ljubljano 26 cm in v Bohinjski Češnjici 25 cm. Po nižinah je na Vrhniki, v Ljubljani in v Kranju padlo 11 cm, v Logatcu 10 cm, v Celju 9 cm, v Mariboru 7 cm, v Slovenskih Konjicah, na Ptuju, v Novem mestu in Kočevju 6 cm.

"Padal je zelo moker sneg, v Ljubljani je padlo približno 23 mm padavin v snegu, kar bi v rahlo vlažnem snegu pomenilo okoli 25 cm snega. Tokrat je sneg zelo težak. Za tiste, ki odmetavate sneg s cest in dvorišč kratek izračun: za čiščenje 100 m² boste morali odmetati okoli 2 toni snega." 

Vremenoslovci na Arsu pri tem opozarjajo, da bo tudi nadaljevanje tedna padavinsko zelo bogato. Po nižinah bo deloma deževalo, deloma snežilo. V četrtek se bo ohladilo, meja sneženja se bo znova spustila do nižin. Največ snega bo v prihodnjih dneh zapadlo na Gorenjskem, kjer bo prevladoval sneg. Tudi srednjeročna napoved kaže, da zima še ni rekla zadnje. 

Pozor pod drevesi

Izredno moker in težak sneg povzroča lomljenje drevesnih vej, kar predstavlja težavo predvsem za prometno infrastrukturo, so ocenili v Zavodu za gozdove Slovenije. Zaradi nevarnosti  odsvetujejo gibanje pod drevesnimi krošnjami.

Kot so dodali, spremljajo stanje v gozdovih, a podatkov o nastali škodi v gozdu še nimajo. Informacije o tem bodo zbrali na terenu. Glede na napovedano otoplitev lahko po njihovih navedbah v večini Slovenije pričakujemo izboljšanje razmer že tekom današnjega dne.

slovenija 04.02.14, sneg, led, zled, snegolom, lom dreves, nevarno vozisce zarad | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek

Težave v prometu

Najbolj izdatno sneženje v tej zimi doslej je največ težav povzročilo v cestnem prometu zaradi zdrsov predvsem tovornih vozil. 

V cestnem prometu so bile zaradi sneženja, ki je bilo občasno zelo intenzivno, težave od zgodnjega jutra. Zaradi zdrsov tovornih vozil je bila že zjutraj zaprta primorska avtocesta, zastoji zaradi zdrsov in nesreč so bili tudi na ljubljanski obvoznici ter na gorenjski in dolenjski avtocesti. Ker je bil sneg moker in težak, je povzročil številne snegolome po državi, zato so bile zaprte ali pa so še številne lokalne in regionalne ceste. Na spletnih omrežjih so se številni uporabniki pritoževali nad jutranjimi razmerami po državi.

sneg | Avtor: Anže Petkovšek Snežne razmere na cestah in pločnikih v Ljubljani. Anže Petkovšek

Poledica Slovenija Kaotične cestne razmere: Zapeljal v jarek in umrl Sneg Slovenija Slovenija Arso pojasnjuje: Zato oranžni alarm! Pluženje Slovenija Slovenija "Zoki, legenda: Bo kdo 'spucal' sneg s cest?!" Sneg Vreme Slovenija Srednjeročna napoved: Zimo lahko pričakujemo tudi v drugi polovici januarja

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 2
  • Kmodri 15:08 16.januar 2023.

    Kako butast naslov!

  • Soljatar 14:58 16.januar 2023.

    3 tisoč člankov danes o kurčevem snegu, o anketi VOX populi, ki jih sicer tako pridno objavljate in ki kaže po zadnjem merjenju na velik padec podpornikov vlade in stranke Sloboda pa nič...zanimivo...