Slovenija
21027 ogledov

Več tisoč ljudi ostalo brez elektrike, številne so tudi težave avtobusarjev

Sneg Profimedia
Zaradi izrednih razmer je brez elektrike več tisoč uporabnikov. Težak moker sneg podira drevesa. Sneg in podrto drevje oteževalo delo tudi voznikom avtobusov LPP.

Zaradi snega je bilo v jutranjih urah več tisoč uporabnikov Elektra Ljubljane brez električne energije. Na območju Kočevja je bilo brez elektrike 1126 uporabnikov, na območju Trbovelj 4334 uporabnikov, na območju Ljubljana okolica 2955 ter na območju Novega mesta 734. Ekipe na terenu odpravljajo okvare. Na območju Kočevja so bili tako brez električne energije le še trije uporabniki, na območju Trbovelj 235 in na območju okolice Ljubljane 1206. Več težav je na območju Novega mesta, kjer je brez električne energije nekaj več kot 1600 uporabnikov. 

Zaradi izrednih razmer je na distribucijskem omrežju Elektra Celje brez električne energije več kot 8400 odjemalcev. Največ težavm imajo na Koroškem, v Zgornji Savinjski dolini in v širši okolici Celja.

Na območju Cerknega je brez električne energije 230 odjemalcev v krajih okoli Cerknega, Novaki, Kopačnica, Davča in okoli smučišča Črni vrh, pravijo na Elektru Primorska. "Večinoma gre za podrta drevesa na daljnovodih in potrgane žice zaradi mokrega snega. Napake se odpravljajo in bodo dokončno sanirane tekom dneva," so zapisali. 

Po podatkih Uprave RS za zaščito in reševanje sneg podira drevesa in elektro drogove na več koncih države. O težavah poročajo iz Dola pri Ljubljani, Domžal, Hrastnika, Komende, Kungote, Lenarta, Litije, Ljubljane, Lovrenca na Pohorju, Lukovice, Maribora, Medvod itn. 

V občini Novo mesto so morali dežurni delavci cestnega podjetja posredovati na več krajih. Podrto drevje je oviralo promet pri naselju Gumberk ter med Malim in Velikim Slatnikom. Na cesti pri naselju Škrjanče je osebno vozilo zapeljalo z vozišča. Poškodovano osebo so oskrbeli reševalci nujne-medicinske pomoči, na kraju so posredovali gasilci GRC Novo mesto.  

Zaradi obilnih snežnih padavin je na regionalni cesti Spodnja Idrija-Želin in Želin-Cerkno bilo podrtih več dreves, zato so na delu dežurne službe cestnega podjetja. Podrta drevesa so tudi na lokalni cesti Gore-Idrija in na cesti Zavratec-Žirovnica. Drevesa so morali odstranjevati tudi na relaciji Idrija - Vojsko.

Sneg povzroča težave tudi na cestah. Vremenoslovci napovedujejo, da bo sneženje dopoldne hitro oslabelo in večinoma ponehalo, a že zvečer se bodo padavine spet okrepile. Srednjeročna napoved medtem kaže, da zimo lahko pričakujemo tudi v drugi polovici januarja. Če morate na ceste, je smiselno upoštevati nekaj osnovih pravil - v primeru snega velja pravilo šestih sekund. Ne pozabite pa niti na verige, ki so nujne na močno zasneženih cestah.

Težave in zamude avtobusov LPP 

Zjutraj so imeli precejšnje težave tudi avtobusi Ljubljanskega potniškega prometa. Rok Vihar, namestil direktorja LPP je za N1 povedal, da je bilo zjutraj na cestišču kar nekaj nespluženega snega, poleg tega je sneg moker in težav, oprijemlje se vozišča, tako da imajo avtobusi, zlasti pregibni, precej težav. 

"Na številnih linijah smo imeli zjutraj izpade ali daljše zamude; to velja tako za linije 1, 3, 5, 6, 8, 13, 14 in tudi 22. Poleg snega so tudi še nekateri izredni dogodki. Na liniji 5 se je podrl drog električne napeljave, tam smo imeli nekoliko daljši izpad."

Vihar je dodal, da je situacija ne glede na jutranje težave že pod nadzorom, vse linije so sproščene. "Še vedno so sicer daljše zamude, ponekod je interval porušen, na avtobus je potrebno počakati nekoliko dlje. Na nekaterih linijah so tudi polurne zamude, kot je to na liniji 22," je pojasnil Vihar in še dodal, da je bilo nekaj vozil danes poškodovnih, a da so že odstranjena s ceste. 

sneg Ljubljana Slovenija | Avtor: Profimedia Profimedia

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 2
  • Soljatar 15:06 16.januar 2023.

    ne vidim danes nobenih člankov o zadnjem merjenju VOX populi...sneg nobenga ne zanima...

  • rd2dmk2 09:39 16.januar 2023.

    a ste videli, pri nas v sloveniji imamo ljudi, ki vidijo v prihodnost. vremenar na TV SLO napove sneg, moker sneg in snegolom, naslednji dan pa je kaos. jo bi kakšen direktor dejal vau ( ne big-bang ) huda ura ...prikaži več bo, dejmo mal poklicat ekipe, jim dat vroč čaj in nagrado, pa gremo mal v akcijo, lahk bi še sam mal se šel rekreirat. ampak ne. bog dal- bog vzel, vmes pa če ravno vsa zaloga v skinji preč pride, komu mar.