Nemčija uvaja strožje ukrepe za turiste

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia
V Nemčiji se je število okužb z delta različico podvojilo, medtem ko so vse glasnejše zahteve po strožjem nadzoru za nemške turiste, ki se vračajo v domovino.
Oglej si celoten članek

Nemčija uvaja vse strožje ukrepe za nemške turiste, ki se po dopustu vračajo v domovino. Razlog je hitro širjenje različice delta v sami Nemčiji, ki se je v enem samem tednu več kot podvojilo. "Sekvencioniranje vzorcev v tednu od 14. do 20. junija je pokazalo, da je delta različice kar 36 odstotkov," je za javnost povedal direktor Inštituta Robert Koch Lothar Wieler.

Župan Berlina Michael Müller je za ZDF dejal, da nadzor z naključnim vzorčenjem ni dovolj, njegov kolega iz Hamburga Peter Tschentscher pa je kritiziral ukrep, da je po zdajšnjih pravilih za povratnike iz rizičnih območij dovolj en hitri test, da se izognejo karanteni. Menil je, da bi morali vsi povratniki iz rizičnih območij, ki niso cepljeni, v karanteno, ki bi jo lahko prekinili le s PCR testom po petih dneh. 

Za večjo kontrolo na mejah se je zavzel tudi berlinski župan. "Lepo je, da lahko ljudje odidejo na letni dopust," je povedal za ZDF. "A ne želimo, da se nevarnost v Nemčijo spet vrne." Prav tako so nekateri predstavniki zveznih oblasti naklonjeni povečanemu mejnemu nadzoru, saj naj bi do zdaj bilo pri njegovem izvajanju nekaj pomanjkljivosti. Premier zvezne dežele Spodnja Saška Stephan Weil predlaga dvojno testiranje za vse povratnike - pred vstopom v Nemčijo ali med karanteno - tudi za vse, ki niso bili cepljeni v celoti, torej z obema odmerkoma.

"Četudi imamo razloge za upanje, pandemija še ni končana, še posebej v revnih državah sveta," pa je prejšnji teden opozorila nemška kanclerka Angela Merkel in dodala, da sta tudi Nemčija in Evropa še vedno na tankem ledu.

Delta različica virusa je precej bolj nalezljiva od alfe, zato je državah, kjer se je razširila, povzročila ponovni porast okužb, medtem ko epidemiološka krivulja v Evropi sicer pada.

Covid-19 V Nemčiji sprememba glede Slovenije

Delta različica se je začela širiti tudi v Evropi

Poleg Velike Britanije je v Evropi delta različica že postala prevladujoča na Portugalskem, saj predstavlja že 51 odstotkov (70 odstotkov v Lizboni) novih okužb. 17 odstotkov delta variante so zabeležili tudi v sosednji Italiji, prav tako pa je porast okužb bil zabeležen na Hrvaškem. Največ primerov delta različice so do sedaj zabeležili v šibeniško-kninski županiji (19) in v Medžimurski županiji, en primer pa v Zagrebu. 

Covid-19 Delta se nevarno širi na Hrvaškem: Na teh delih jadranske obale jo je največ!

Slovenija se uvršča med države, kjer je pojavnost delte še relativno nizka, a skrb po besedah direktorice NLZOH Tjaše Žohar Čretnik vzbuja dejstvo, da precej novih primerov, ki so jih v zadnjih dnevih zabeležili pri nas, ni povezanih s potovanji. Svoje skrbi zaradi nizke precepljenosti in različice delata je že izrazil tudi slovenski imunolog Alojz Ihan, ki je opozoril, da bi jeseni zaradi širjenja nove različice in omenjenih razlogov spet bilo možno zapiranje.

ECDC ocenjuje, da uspe različica, ko je dobrih 50 odstotkov bolj prenosljiva od prejšnjih, izpodriniti staro različico v dobrih 70 dneh. Ocena ECDC tudi je tudi, da bi delta različica lahko v začetku avgustu predstavljala 70 odstotkov vseh novih okužb v Evropi, konec avgusta pa že 90 odstotkov. V Sloveniji sicer že nekaj tednov močno prevladuje različica alfa, zabeležili pa so tudi 18 primerov različice delta. Vsega skupaj pa so doslej zaznali 57 različic virusa.

Covid-19 Novi podatki: Število okužb še pada, a skrbi en podatek

Covid-19 "Zaradi delte okužbe porasle za 590 odstotkov, pripravljamo se na četrti val"

Covid-19 Alojz Ihan: S tesnobo pričakujem jesen, delta bo zagotovo prišla v Slovenijo

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.