Tokrat bo po zaprtju volišč drugače

Foto: Anže Petkovšek Volitve za predsednika države 2017.
Foto: Anže Petkovšek Volitve za predsednika države 2017.
Volilna nedelja bo tokrat prvič drugačna, potem ko je državna volilna komisija sprejela nov sklep.
Oglej si celoten članek

Na tokratnih državnozborskih volitvah se bo prvič zgodilo, da izidi predčasnega glasovanja ne bodo znani že takoj po zaprtju volišč v nedeljo ob 19. uri. Na dosedanjih volitvah in referendumih so bili namreč rezultati predčasnega glasovanja, ki poteka na sedežih okrajnih volilnih komisij med torkom in četrtkom v tednu pred volitvami, znani že takoj po zaprtju volišč po 19. uri.

DVK pa se je na današnji seji odločila spremeniti to prakso ter s sklepom o ugotavljanju izida predčasnega glasovanja določila, da lahko volilni odbori štetje glasovnic začnejo šele po koncu glasovanja, torej v nedeljo po 19. uri. Prav tako so člani DVK volilnim organom naložili, naj za vsak dan predčasnega glasovanja uporabijo drugo volilno skrinjico, ki potem ostane zapečatena do konca nedeljskega glasovanja.

Spremembe Napovedujejo brezplačen vrtec za vse

Foto: Anže Petkovšek volišče

Natančnejša navodila enotam, kjer volijo poslance narodnih skupnosti

Z navodilom volilnim komisijam volilnih enot, v katerih volijo poslanca madžarske in italijanske narodne skupnosti, pa je DVK predpisala, kako naj te komisije ugotavljajo izid glasovanja. Poslanca narodnih skupnosti se namreč volita po drugačnem sistemu kot preostalih 88 poslancev.

Volivec glasuje tako, da pred imeni kandidatov označi prednostni vrstni red kandidatov s številkami od 1 naprej. Volilna komisija volilne enote pa nato prednostni vrstni red kandidatov točkuje. Kot določa zakon o volitvah v DZ, se mu za vsako prvo mesto dodeli toliko točk, kolikor je kandidatov na glasovnici, za vsako naslednje mesto pa točko manj. Točke, ki jih dobi posamezni kandidat, se seštejejo, na poslansko funkcijo pa je izvoljen tisti z največ točkami.

Taktike Predvolilne ankete: Bi jih morali prepovedati?

Ker je na dosedanjih volitvah pri ugotavljanju izida tega glasovanja veljala različna praksa, je DVK danes izdala natančna navodila, kako naj volilni organi ugotavljajo izid ter v kakšnih primerih so glasovnice veljavne oziroma neveljavne.

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 6

  • 20:51 22. Maj 2018.

    glede na to, da smo informacijsko čedalje bolj razvita država, bi lahko vsaka volilna enota takoj po štetju (tudi delnem) …

  • 19:13 22. Maj 2018.

    Še lažje prirejanje volilnih retutatov ! Včasih so za to rabili pokvarjeno dvigalo- lift. Ali vste, da URADNO lahko volilni …

  • 18:36 22. Maj 2018.

    tud če jih nikoli ne odprejo bo še boljše

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.