Volitve 2018
1111 ogledov

Tokrat bo po zaprtju volišč drugače

volišče Anže Petkovšek Volitve za predsednika države 2017.
Volilna nedelja bo tokrat prvič drugačna, potem ko je državna volilna komisija sprejela nov sklep.

Na tokratnih državnozborskih volitvah se bo prvič zgodilo, da izidi predčasnega glasovanja ne bodo znani že takoj po zaprtju volišč v nedeljo ob 19. uri. Na dosedanjih volitvah in referendumih so bili namreč rezultati predčasnega glasovanja, ki poteka na sedežih okrajnih volilnih komisij med torkom in četrtkom v tednu pred volitvami, znani že takoj po zaprtju volišč po 19. uri.

DVK pa se je na današnji seji odločila spremeniti to prakso ter s sklepom o ugotavljanju izida predčasnega glasovanja določila, da lahko volilni odbori štetje glasovnic začnejo šele po koncu glasovanja, torej v nedeljo po 19. uri. Prav tako so člani DVK volilnim organom naložili, naj za vsak dan predčasnega glasovanja uporabijo drugo volilno skrinjico, ki potem ostane zapečatena do konca nedeljskega glasovanja.

Vrtec Spremembe Slovenija Napovedujejo brezplačen vrtec za vse

volišče | Avtor: Anže Petkovšek Volitve za predsednika države 2017. Anže Petkovšek

Natančnejša navodila enotam, kjer volijo poslance narodnih skupnosti

Z navodilom volilnim komisijam volilnih enot, v katerih volijo poslanca madžarske in italijanske narodne skupnosti, pa je DVK predpisala, kako naj te komisije ugotavljajo izid glasovanja. Poslanca narodnih skupnosti se namreč volita po drugačnem sistemu kot preostalih 88 poslancev.

Volivec glasuje tako, da pred imeni kandidatov označi prednostni vrstni red kandidatov s številkami od 1 naprej. Volilna komisija volilne enote pa nato prednostni vrstni red kandidatov točkuje. Kot določa zakon o volitvah v DZ, se mu za vsako prvo mesto dodeli toliko točk, kolikor je kandidatov na glasovnici, za vsako naslednje mesto pa točko manj. Točke, ki jih dobi posamezni kandidat, se seštejejo, na poslansko funkcijo pa je izvoljen tisti z največ točkami.

Dejan Židan in Janez Janša na soočenju predsednikov strank Taktike Slovenija Predvolilne ankete: Bi jih morali prepovedati?

Ker je na dosedanjih volitvah pri ugotavljanju izida tega glasovanja veljala različna praksa, je DVK danes izdala natančna navodila, kako naj volilni organi ugotavljajo izid ter v kakšnih primerih so glasovnice veljavne oziroma neveljavne.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 6
  • Avatar praufo
    praufo 20:51 22.maj 2018.

    glede na to, da smo informacijsko čedalje bolj razvita država, bi lahko vsaka volilna enota takoj po štetju (tudi delnem) vzporedno oddala rezultat tudi na nek strežnik, odprt pa bi moral biti javni portal, kjer bi vsakdo lahko sproti preverjal ...prikaži več rezultate, ne razumem, zakaj se čaka do 19 te ure ali še kasneje čeprav so delni podatki že prej znani ... na tak način bi se izognili zlorabam, ker se naknadno ne bi ničesar moglo popravit

  • kapibara1 19:13 22.maj 2018.

    Še lažje prirejanje volilnih retutatov ! Včasih so za to rabili pokvarjeno dvigalo- lift. Ali vste, da URADNO lahko volilni listič označite neštetokrat, važno je le to, da volina komija zna prebrati voljo volilca iz počečkanega lističa! ! ! To ...prikaži več pravi DRŽAVNA VOLILNA KOMISIJA !! :-( Jest pravima: En volilec- en listič- ena čačka.. če zajebeš: nasvidenje v naslednji vojni, čez 4 leta . Zaradi analfabetstva, si pa napišite, že preizkušeno, številko na roko, katero stranko morate obkrožiti !!

  • Avatar Darko Capek
    Darko Capek 18:36 22.maj 2018.

    tud če jih nikoli ne odprejo bo še boljše