Takšni so zadnji podatki o okužbah pri nas

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia
Število novih okužb je v primerjavi s podatki iz pred tedna dni za skoraj polovico manjše. Pozitiven trend se tako nadaljuje.
Oglej si celoten članek

S 1.623 testi PCR je bilo v sredo potrjenih 23 okužb. Delež pozitivnih testov znaša 1,4 odstotka. 

V primerjavi s prejšnjo sredo to predstavlja 46,5-odstotni padec števila okužb in za slabo tretjino nižji delež pozitivnih testov. V sredo, 23. junija, je bilo opravljenih 2.147 testov PCR, s katerimi so potrdili 43 okužb. Delež pozitivnih testov PCR je znašal 2 odstotka. 

Sedemdnevno povprečje novih primerov znaša 27,4, štirinajstdnevna incidenca na sto tisoč prebivalcev pa je 27,1.   

Hospitaliziranih je 66 oseb, od tega jih 16 potrebuje zdravljenje v intenzivni terapiji. 

Slovenija Vlada s ponedeljkom uvaja te spremembe

Skrbi nizka precepljenost

Precepljenost prebivalstva z dvema odmerkoma cepiva proti covidu-19 je še vedno prenizka. Po zadnjih podatkih, objavljenih na cepimose.si, je bilo z enim odmerkom do zdaj pri nas cepljenih 821.331 oseb oz. 38,94 odstotka prebivalstva, z vsemi odmerki pa 670.795 oseb oziroma 31,8 odstotka prebivalstva. 

Odstotek cepljenih z enim in z vsemi odmerki narašča zelo počasi. Odstotek cepljenih z enim odmerkom se je od srede popoldne, ko so bili podatki na spletni strani cepimose.si nazadnje osveženi, zvišal za 0,64 odstotka, cepljenih z vsemi odmerki pa le za 0,1 odstotka. 

Cepljenje se v zadnjem obdobju odvija počasneje, kot bi si želeli, še posebej v luči širjenja različice delta. Minister za zdravje Janez Poklukar je pred dnevi dejal: "Pripravljamo se na četrti val. Ni več vprašanje, če, ampak kdaj, ob delta različici." Da je cepljenje edina rešitev pred zapiranjem jeseni, je dejal tudi premier Janez Janša.

Razširjenost delte v Sloveniji je po zadnjih dostopnih podatkih še nizka, a skrbi predvsem dejstvo, da primeri niso povezani s potovanji.

Strokovnjaki opozarjajo, da bi se lahko četrti val epidemije začel že do konca avgusta. "Če se ne bomo do konca avgusta dovolj precepili, se bo takrat začel četrti val epidemije zaradi širjenja delta različice virusa, ki je okoli 60-odstotno bolj kužna od trenutno dominantne alfa različice," opozarja Matjaž Leskovar (Inštitut Jožef Stefan), ki pripravlja prognozo širjenja covida-19 v Sloveniji. 

Dobra novica je, da cepiva delujejo tudi proti delti. V Izraelu, kjer je precepljenih 60 odstotkov prebivalstva, število novih okužb narašča, a število covidnih bolnikov s hudim potekom bolezni ostaja stabilno. 

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 57

  • 11:10 1. Julij 2021.

    MS Cepiva so smrtno nevarna in sploh ne bi smela iti v uporabo.

  • MS
    10:46 1. Julij 2021.

    kruci, navaden in neumen nakladač si! O kakšnih radioaktivnih snoveh bluziš v cepivih? Nam lahko navedeš vir kjer si videl …

  • 10:15 1. Julij 2021.

    krucl še prosil boš za cepivo

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.