Avto
89 ogledov

41 odstotkov voznikov zanalašč pospešilo, da bi nagajalo

Tečaj varne vožnje Gregor Prebil
Vozniška kultura v Sloveniji je vedno med glavnimi temami. Kako strpni smo slovenski vozniki? To je AMZS ugotavljal v spletni raziskavi, v kateri ste sodelovali tudi Žurnalovi bralci.

V sklopu akcije Čas prijaznih voznikov so v AMZS izvedli raziskavo o vedenju voznikov v zaznavanju kulture vožnje na slovenskih cestah. Sodelovalo je 669 ljudi.

Nestrpnost na cesti nas moti, je pokazala raziskava, a jo večinoma opazimo pri drugih voznikih, pri sebi pa ne. 74 odstotkov voznikov meni, da so slovenski vozniki nestrpni, kultura vožnje v Sloveniji pa neprijazna. Hkrati kar 80 odstotkov voznikov o sebi misli, da so za volanom strpnejši od drugih.

Vsakemu tretjemu so jezno pomežiknili

Raziskava se je navezovala na zadnji teden vožnje, v katerem se je kar 85 odstotkov vprašanih voznikov soočilo s prepočasnim voznikom, 83 odstotkov pa jih je bentilo nad "neumno“ vožnjo drugega voznika. Več kot tretjini (36 odstotkom) se je zgodilo, da jim je drug voznik jezno mežikal z lučmi.

Če je kar 77 odstotkov vprašanih potrdilo, da jih je v zadnjem tednu vsaj en voznik razjezil, je na drugi strani le 38 odstotkov takih, ki so v zadnjem tednu doživeli prijazno gesto drugega voznika.

Da hitreje pri voznikih opažamo negativne stvari, prikazujejo izsledki raziskave:

 

Drugi je to storil meni (v %)

Jaz sem to storil drugemu (v %)

Negativni dogodki v zadnjem tednu

 

 

Izsilil prednost

82

10

Zasedel parkirni prostor

13

1

Kazal omalovažujoče kretnje

18

8

Pospešil, da bi nagajal vozniku, ki je prehiteval

41

4

Hupal

27

24

Kričal

4

6

Zavijal brez smernika

94

21

Vozil z dolgimi lučmi proti drugemu vozniku

67

10

Vozil v napačno smer po enosmerni ulici

21

2

Nepravilno parkiral na pločniku ali zelenici

85

9

Pozitivni dogodki v preteklem tednu

 

 

Dal prednost vozilu, čeprav ni bilo treba

48

72

Se zahvalil z utripalkami

49

56

Pomahal vozniku z roko, da bi se zahvalil

59

75

Ustavil pešcu na prehodu

78

95



Rezultati kažejo, da je nestrpnost na slovenskih cestah tako velika, da nas same to moti, hkrati pa kažejo, da se sami počutimo iz tega izvzete: menimo, da k nestrpnosti na slovenskih cestah prispevajo predvsem drugi vozniki, mi sami pa ne, zato se seveda tudi ne čutimo odgovorne, da bi lahko sami še bolj prispevali k prijazni vozniški kulturi.

Spreminjanje kulture vožnje je zapleten in zelo dolgotrajen proces, pri katerem mora sodelovati kritična masa voznikov. Ko se večina voznikov v določeni situaciji začne vesti na določen način, tako vedenje za seboj potegne še preostale, menijo izvajalci raziskave.

V AMZS verjamejo, da skupaj zmoremo več. In ravno zato kot pobudniki zaveze Desetletje za večjo varnost na cestah 2011–2020 voznike pozivajo, naj tudi sami izpolnijo zavezo.

Komentarjev 3
  • Žurnalček 11:19 27.november 2013.

    Ti pelji v desni ovinek po svoji notranji črti , kot se pelje pa bo vse v redu. Kdo je tebe učil voziti ?

  • Trovlak 20:56 26.november 2013.

    Kar je pa izredno velik problem, so pa ljudje, ki SEKAJO ČRTO! Pa kdo je te bebce učil voziti? Ko ti nasproti v ovinku pripelje voznik, ki s svojim levim kolesom pelje po moji desni bankini. Pa takšnih idiotov preostanek ...prikaži več sveta ni videl. Kdo ji tako uči in čemu tako? To ni osamljen primer saj dnevno na cca. 120 prevoženih km, srečam po tamalem 3 takšne paciente, in ostalih 10, ki vozijo pred menoj, za menoj ali nasproti, in grdo, močno ter stalno sekajo črto! Zadnjič sem pa dvakrat videl isti avto avtošole, kjer jih učijo kako se polkrožno obrne z roba enega voznega pasa na drug vozni pas. HAAALOOO, to je po pravilih?

  • dd 20:02 26.november 2013.

    Zgleda, da so anketo delali po Ljubljanskih cestah, ker po drugih krajih še nisem doživel, da bi avtomobilisti živčno hupali in mahali nespodobne kretnje.Toliko o strpnosti,