Avto
8 ogledov

Agresivci na cesti

V zadnjih dneh so policisti PU Slovenj Gradec zasegli motorna vozila trem večkra Žurnal24 main
Predbožični večer, megla, gneča na cesti ... Nenadoma eden izmed voznikov divje zavre, izstopi iz avtomobila (mimoidoči pešci zaslišimo divjo glasbo, ki razbija iz njegovega vozila) in začne razjarjeno mahati proti vozniku za njim.

Voznik za njim pa se samo umirjeno smehlja in si ne pusti odvzeti dobre volje. Takšnemu vozniku lahko samo čestitam!

Gotovo ste tudi vi kdaj doživeli takšen napad agresivca, ki samo išče izgovore, da bi se lahko stepel. Ali zato, ker se mu niste pravočasno umaknili s prehitevalnega pasu, ste zapeljali preveč v njegov zadek, prepočasi ali prehitro speljali ... ali ker ga enostavno preveč grdo gledate. Njegovo šopirjenje z glavo, mahanje in kriljenje z rokami ter vabila, da je najbolje, da se pri naslednjem ovinku kar ustavita in pogovorita kot dva moška, je velikokrat težko mirno sprejeti.

Nasilen zakompleksanec
Ali tip ne ve, da je danes božični večer, se sprašujem? Kakšno neumno vprašanje. Kaj pa njega briga, ali je božič, je v sosednjem vozilu star gospod ali se čez prehod za pešce spravlja mama z vozičkom. Važno, da je on car! Frajer, ki ga ne bo nihče zafrkaval. V njegovem svetu namreč to vsi okrog njega počnemo: ga ne spoštujemo dovolj. Potrebno je resnično zelo malo znanja psihologije za ugotovitev, da avtomobilski agresivnež v resnici ne spoštuje samega sebe in da gre za tipično projekcijo. Toda, kaj mi to pomaga pri srečanju s takšnim nasilnim zakompleksancem?

Iskreno priznam, da sama nisem vedno imuna na provokacije takšnih agresivcev kot voznik iz primera na začetku kolumne. Misli, kot so "Kdo pa misli, da je, da se lahko tako nasilno vede do mene?!" divje cvrčijo po mojih možganih. Toda zelo hitro pridrvijo tudi samokritične misli, ki mi dopovedujejo, da je tudi tovrstna obramba znak zakompleksanosti. Da bom s tem, da mu bom pokazala, da se nihče ne bo vedel tako nasilno do mene, pravzaprav ista kot on! Uf, težko spoznanje.


Ne dopustite si, da vas agresivni vozniki iz haskija spremenijo v pitbula. © istock

 

Obramba nedelovanja
Kakorkoli obrnem, mi zrelost zapoveduje, da je edini pravi odziv na agresivca na cesti mirnost oziroma obramba nedelovanja. Ne z besedami in ne z dejanji mu namreč ne boste uspeli dopovedati, da je nasilen. Le vedno bolj vas bo s svojim agresivnim vedenjem razburjal in vlekel v svojo igro. Ker to je njegov namen: da vas toliko razjezi, da boste sami postali takšen kot on. In tako bo sam končno dobil opravičilo za to, da vso agresijo, ki jo nosi s seboj po svetu, znese nad vami. Si resnično to želite?

Če vas še vedno preganjajo misli, da boste s tem, da boste popustili, izpadli kot reva, se raje odpeljite naprej in se začnite ukvarjati sami s seboj: Zakaj pa mislim, da sem reva? Ker nimam tako dobrega avtomobila kot on? Ker nisem tako "močan" kot on? Ker nisem tako "pogumen" kot on? In od kod izvirajo ti moji kompleksi?

V prihajajočih prazničnih dneh in v letu 2009 vam želim čim manj srečanj z agresivnimi vozniki. Če pa jih že srečate, ne pozabite, da je prava moč in pogum pri tistem, ki se ne pusti sprovocirati in speljati na pot nasilja. Pa srečno in varno vožnjo!
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.