Avto
7886 ogledov

Ali je treba med nevihto s strelami res zbežati iz električnega avta?

Strela Profimedia Fotografija je simbolična.
Nekateri menijo, da so električni avtomobili nevarnejši za udar strele. Je na tem kaj resnice?

Pri nemškem avtoklubu ADAC pomirjajo, da so električni avti enako varni pred udari strel kot običajni - skratka zelo. Dejansko gre pri avtih zaradi principa Faradayeve kletke za eno najvarnejših mest za vedrenje med nevihto. Razen, če parkirate pod drevesom ...

Električni pogon nima za potnike nobene vloge glede nevarnosti udara strele, zato je vožnja v e-avtu povsem varna tudi v nevihti. Pri ADAC opozarjajo le na primer, da bi se takoj po udaru strele dotikali kovinskih površin v notranjosti, ki bi lahko bile še pod napetostjo statične elektrike. A moderni avti so z notranje strani praktično v celoti odeti v materiale, ki ne prevajajo elektrike. 

BMW baterija električni avto | Avtor: Andrej Leban Andrej Leban

Kaj pa polnilne postaje in nevihte?

Tudi polnjenje avta med nevihto ni razlog za skrb. Če ima polnilnica oziroma hiša ustrezno urejeno zaščito pred prenapetostjo, potem do težav ne bi smelo priti. Podobno velja tudi za vtičnice v samem objektu. 

Kaj pa vožnja čez poplavljeno cestišče? Velja isto kot za klasično gnane avte - ne zapeljite v vodo, za katero ne veste, kako globoka je. Lahko boste zadeli ob kakšen potopljen predmet in poškodovali podvozje ali pa bo prišlo do vdora vode do nezaščitnega 12 V akumulatorja in s tem kratkega stika.  

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 4
  • BenX 20:09 23.september 2023.

    "težav ne bi smelo biti". Res je, previdna in zadržana trditev. Ko dejansko strela vdari recimo v hišo in dobesedno celotno električno napeljavo pomeče iz sten, takrat pa nastopi realnost. Se zgodi, čeprav se ne bi smelo.

Sorodne novice