Avto
77 ogledov

Ali policiji pomaga Facebook?

BMW M3 Facebook
29. januarja so v Mengšu ukradli takrat nekaj dni star BMW M3 vpadljivo oranžno-rdeče barve. Novica je bila zelo odmevna v medijih, takoj pa se je razširila na socialnih omrežjih. Je to policiji v pomoč pri iskanju ukradenih vozil?

V zvezi tatvine osebnega avtomobila znamke BMW, ki je bila izvršena v Mengšu, preiskava še poteka, vozila pa policisti še niso izsledili, so za zurnal24.si sporočili iz policije, kjer zaradi tajnosti predkazenskega postopka in interesa preiskave podrobnosti ne morejo razkrivati. Enako velja za taktike in metodike samega preiskovanja.

Možne tudi goljufije

Pri policiji pravijo, da na splošno velja, da ob prijavi tatvine vozila opravijo več preverjanj in v nadaljevanju preiskovalnih dejanj. Vozilo, ki je prijavljeno kot ukradeno, vpišejo v bazo iskanih/ukradenih vozil in v bazo SIS (Schengenski informacijski sistem), prav tako se obvesti vse policijske postaje po državi. Od okoliščin izvršitve kaznivega dejanja tatvine vozila (vozilo
odtujeno iz garažne hiše, iz dvorišča stanovanjske hiše, iz nezavarovanega parkirišča ob večjih stanovanjskih naseljih,...) je odvisen potek preiskave. Pri policiji poudarjajo, da preverijo vse okoliščine, tudi morebitne krive prijave zaradi zavarovalniških goljufij.

Odpelje ga pajek, prijavijo pa krajo

Seznam ukradenih vozil je objavljen na spletni strani Policije. Pri policiji o pomoči pri iskanju s s pomočjo socialnih omrežij ali medijskih hiš pogojujejo z okoliščinami izvršitve kaznivega dejanja. V kolikor na podlagi objave prejmejo informacijo, ki se nanaša na tatvino vozila ali delov vozila, to preverijo, a poudarjajo, da je potrebno upoštevati načelo zakonitosti in postopati v skladu z Zakonom o kazenskem postopku.

Pri policiji so zapisali tudi, da beležijo primere, ko občani prijavijo tatvino vozila, nakar se ugotovi, da je bilo vozilo odpeljano s strani mestnega redarstva zaradi nepravilnega parkiranja ali pa so vozilo parkirali na drugem mestu, kot so vozilo iskali (npr. garažne hiše v večjih nakupovalnih središčih).

Komentarjev 3
  • samo.jst 22:13 05.april 2015.

    V kolikor pišeš svoj dnevnik oz. kakšen privat blog, se s tabo strinjam... v tem primeru pa gre za javno besedilo. Mislim, da je negativna kritika več kot na mestu!

  • Sven Hill 18:20 05.april 2015.

    matr si beden.. kt da je vazno kko pise.. vazn d se razume ;)

  • puksicd 15:36 05.april 2015.

    Gregor, kaj ko bi se ti naučil sklanjati? Rodilnika ob zanikanju očitno ne poznaš. Pa pišeš članke!