Avto
67 ogledov

Alkoholizirani vozniki se zaletijo že po treh kilometrih

Alkotest Boštjan Tacol
Javna agencija RS za varnost prometa opozarja na številne zmote o uživanju alkohola pred vožnjo, ki nam lahko samo škodijo.

Dobro vem, kdaj še nisem preveč pijan in še lahko vozim

Ljudje ne moremo dobro oceniti svoje alkoholiziranosti, saj se nam pod vplivom alkohola presoja in tudi kontrola našega ravnanja spremeni in postane manj kritična.

Do doma imam samo nekaj kilometrov, bom že zmogel voziti

Čeprav se nam zdi, da lahko kratko razdaljo prevozimo brez posledic, se po podatkih tujih raziskav večina prometnih nesreč zaradi alkohola zgodi po treh do desetih kilometrih od začetka vožnje. Torej ni problem sama razdalja, ampak da ne moremo predvideti kritičnih situacij.

Sploh nisem veliko spil. Samo nekaj alkoholnih pijač

Alkoholiziranost se pokaže že pri nizkih količinah alkohola v krvi, saj alkohol zmanjšuje predvsem naše sposobnosti presoje, predvidevanja in odločanja, kar je ključno v kritičnih situacijah.

Ker sem dobro jedel, lahko spijem več alkohola in ne bom pijan

Mastna hrana samo upočasni prehajanje alkohola iz želodca v kri, ne vpliva pa na samo količino alkohola. Posledica je samo to, da se alkoholiziranost pokaže kasneje.

Po zabavi grem spat in sem zjutraj trezen

Tudi zjutraj je lahko alkohol še vedno prisoten v kar visoki količini, odvisno od količine alkohola in vmesnega časa. Če smo popili veliko alkohola, smo lahko tudi po petih urah spanca še nad dovoljeno stopnjo alkoholiziranosti.

Pot domov znam na pamet in bi lahko vozil zaprtih oči, nekaj kozarcev piva ni problem

Naša presoja in občutki se že po nekaj popitega alkohola spremenijo. Pravimo, da že drugi kozarec alkohola ne spijemo pri polni zavesti, ampak pod vplivom alkohola.

Že velikokrat sem peljal pod vplivom alkohola in je bilo vse ok

Problem alkoholiziranosti se pri avtomatiziranih vedenjih ne pokaže v takšni meri, ampak predvsem v višjih miselnih funkcijah, kot so predvidevanje, presoja in odločanje ter izvedba. To pa je ključno v kritičnih situacijah, kjer se moramo v delčkih sekunde ustrezno odločiti.

Šel sem na zabavo in nisem mislil, kako bom prišel domov

Pogosto se dogaja, da pijemo alkohol brez vnaprejšnjega načrta, zato nimamo ustreznih rešitev. Pomembno je, da vnaprej načrtujemo, kako bomo prišli domov z zabave.

Že pred eno uro sem nehal piti alkohol, zato sem se že streznil

Alkohol se sprejema v kri približno po 20 do 30 minutah od zaužitja, pri večji količini pa se ta proces upočasni. Zato lahko pričakujemo, da bo koncentracija alkohola v krvi naraščala še do ene ure po koncu pitja alkohola, šele nato se bo začela postopoma zmanjševati.

S svežim zrakom in telovadbo pospešim presnovo alkohola, zato sem prej trezen

To ne drži, saj se alkohol razgrajuje v jetrih. S svežim zrakom in telovadbo se samo poveča naša budnost in pozornost, zato se nam zdi, da smo manj pijani.

Problem alkoholiziranosti so samo žgane pijače, ne pa uživanje vina ali piva.

Komentarjev 1
  • dimnikar 09:02 12.november 2015.

    Odgovor na zadnjo trditev imate v podpisu slike, verjetno ne namenoma.Sicer pa res primeren čas za takšne objave!