Avto
39 ogledov

Evropska komisija drastično nad pijane voznike

Alkotest Saša Despot
Evropska komisija je za zmanjšanje vožnje pod vplivom alkohola uvedla nov sistem za lažjo uporabo alkoholne zapore zagona motorja. Ta je eden od štirih glavnih dejavnikov, ki se v 75 odstotkih končajo s smrtnim izidom.

Preostali trije vzroki so še neprilagojena hitrost, vožnja skozi rdečo luč in neuporaba varnostnih pasov. Evropska komisija se je zdaj odločila drastično ukrepati. Voznikom, ki bodo želeli pijani sesti za volan vozila se v Bruslju nameravajo zoperstaviti z novim sistemom za lažjo uporabo alkoholne zapore zagona motorja.

Še veliko tehničnih vprašanj

To pomeni, da bo naprava preprečila zagon motorja avtomobila, če bo zaznala, da je voznik pod vplivom alkohola. Pri tem ne gre za revolucionarno zamisel, saj je bilo na Švedskem predlagano, da morajo imeti vsi novi avtomobili vgrajen alkotester. To pomeni, da lahko začnejo z vožnjo šele po končanem dihalnem testu, ki razkrije, ali je voznik trezen ali ne. Na žalost obstajajo nekatere tehnične pomanjkljivosti. Naprava je draga, potrebno pa jo je redno tehnično vzdrževati in pravilno nastavljati (kalibrirati). Še posebej, ko je zunaj hladno.

Do zdaj so alkoholne zapore vžiga poznali samo v okvirih rehabilitacijskih programov za preizkus alkoholiziranosti. V tem trenutku v Evropski Uniji v okviru rehabilitacije tovrstni sistem pozna le Švedska, poskusno pa se z njim ukvarjajo v Španiji, Belgiji, Nemčiji in na Norveškem.

Brezplačne brezalkoholne pijače za voznika

Druga možnost ločevanja alkohola in vožnje je, da v restavracijah, diskotekat, gostilnah, barih, itd. voznikom ne bodo točili alkoholnih pijač. V primeru, da se skupina ljudi, ki se na omenjene lokacije, kjer strežejo alkohol, odpravi z enim avtomobilom, se voznika označi, ta pa se mora vzdržati pitja alkohola. Bi pa imel voznik zato brezplačne brezalkoholne pijače. Tretji način za preprečitev vožnje pod vplivom alkohola je vzpostavitev omrežja poceni taksijev, oziroma javnega prevoza na kraje kjer strežejo alkoholne pijače.

Učinkovitost sinhronizacije vžiga

Z uvedbo novega sistema za lažjo uporabo alkoholne zapore zagona motorja bodo v številnih državah članicah Evropske Unije ljudje, ki so zaradi opitosti že kršili prometna pravila, še vedno lahko sedli za volan, vendar samo, če bodo njihova vozila opremljena z omenjeno napravo.

Različne raziskave so pokazale, da se je z uvedbo "ključavnice" v rehabilitacijskih skupinah možnost ponovitve dejanja vožnje pod vplivom alkohola znižala za 65 odstotkov, a po drugi strani kaže, da bi moral biti ukrep trajen, saj se je po odstranitvi "ključavnice" povratništvo alkoholiziranih voznikov za volan spet povečalo.

Komentarjev 3
  • Tupamaros 18:12 29.april 2015.

    Uporaba alkoholne zapore zagona motorja, lot je opisana na Balkanu ni uporabna. Enostavno, npr. nekomu, recimo ženi ,sopotniku ali naključnemu sprehajalcu ki niso pili rečem pihni v zaporo.Avto vžge in gremo.

  • vzev 11:28 29.april 2015.

    Ja, še to bi bilo treba, da se mi avto nebi prižgal če bi kaj spil. To pomeni, da bi npr. lahko samo gledal kako mi avto razbija toča, ker ga nebi mogel parkirati v garažo, ker bi mogoče prej ...prikaži več kaj spil? Pa ne podpiram vožnje pod vplivom alkohola, in to tudi ne počnem. Toda tako drastične ukrepe pa spet ni treba izvesti. Mogoče pa bi lahko naredili omejitev hitrosti na 10km/h če avto zazna, da si pijan. Prav tako bi lahko uvedli, če nisi pripasan.

  • Skippy 08:54 29.april 2015.

    Kakšne nore. Označevanje odraslega človeka? Pa kaj postajamo vrtec območje?Sicer pa res prave prioritete. Vsako 1 minuto zaradi debelosti umre prebivalec EU, oni pa se ukvarjajo s stvarjo, ki prinaša 1000x manj žrtev.