Avto
18 ogledov

Policijska ofenziva na alkoholizirane voznike

Alkotest Nik Rovan Fotografija je simbolična.
V petek se začenja prvi del akcije 0,0 šofer - trezna odločitev, ki jo ministrstvo za zdravje pripravlja skupaj z drugimi institucijami. Z akcijo želijo predvsem zmanjšati tvegano rabo alkohola. Do nedelje bodo policisti poostreno nadzorovali promet, poostreno bodo delovale inšpekcijske službe, dejavnosti pa pripravljajo še nevladne organizacije.

S preventivno akcijo 0,0 šofer - trezna odločitev želijo med drugim zmanjšati število prometnih nesreč, pri katerih so kot sekundarni dejavniki prisotni alkohol, prepovedane droge ali druge psihoaktivne snovi.

Akcijo izvajajo v okviru Nacionalnega programa varnosti cestnega prometa za obdobje 2013-2022, v njej pa poleg pristojnih ministrstev sodelujejo tudi policija, Javna agencija RS za varnost prometa, inšpekcijske službe, strokovne institucije in vedno več tudi nevladnih organizacij.

Po vsej državi poostren nadzor

Kot so organizatorji predstavili na novinarski konferenci, bo letošnja akcija potekala v štirih ločenih obdobjih, najprej od petka do nedelje, drugi del bo 19. in 20. oktobra, tretji del bo med 8. in 10. novembrom, četrti pa med 9. in 15. decembrom. Letošnja akcija bo tako osredotočena predvsem na vikende in nočni čas, saj se takrat zgodi največ prometnih nesreč pod vplivom alkohola.

Kot pojasnjuje Vesna Kerstin Petrič z ministrstva za zdravje, bo v tem času po vsej državi poostren nadzor nad vožnjo pod vplivom alkohola, inšpekcijske službe pa bodo izvajale poostren nadzor nad spoštovanjem zakona o omejevanju porabe alkohola. Obenem bodo javna agencija za varnost prometa, zavodi za zdravstveno varstvo, Inštitut RS za varovanje zdravja in različne nevladne organizacije izvajali številne preventivne promocijske aktivnosti.

Tovrstne aktivnosti bodo po besedah Kerstin Petričeve izvajali tudi ta in prihodnji konec tedna na maturantski paradi in ulični maturantski četvorki. Med drugim bo promocijske aktivnosti na petkovi maturantski paradi izvajal tudi zavod DrogArt.

Nova zakonodaja s področja prometne varnosti

Direktor agencije za varnost prometa Franc Pojbič ob tem pojasnjuje, da pripravljajo predlog nove zakonodaje s področja prometne varnosti, v njej pa bodo predlagali tudi ničelno toleranco do alkohola pri voznikih. Poleg tega sta Pojbič in Kerstin Petričeva kot možne ukrepe omenila tudi dodatno obdavčitev alkohola, minimalno ceno za alkohol in popolno prepoved oglaševanja alkohola. Po mnenju Roberta Štabe iz Zavoda Varna pot pa je eden od možnih ukrepov tudi sprememba zavarovalniške politike.

Komentarjev 1
  • macko 16:11 15.maj 2013.

    in policaje, da ne bo izjem, prosim....