Avto
50 ogledov

Američani skritizirali varnost BMW 3

BMW serije 3 IIHS
Ameriški inštitut za prometno varnost IIHS še kar ni zadovoljen z BMW serijo 3, saj se med simulacijo na cestah pogostega trka odreže pod pričakovanji, voznik pa tvega hude poškodbe nog.

Pri IIHS so opravili vnovični test najpomembnejšega modela BMW-ja. V modelnem letu 2016 je namreč generacija F30 doživela nekatere spremembe, Bavarci so med drugim pri seriji 3 nekoliko prilagodil prednje vpetje koles, da bi se med trki obnašalo bolje kot pred prenovo in ne bi pomenilo nevarnosti za prednja potnika.

A strogih ocenjevalcev avto pri najtežjem preizkusu, simulaciji trka z majhnim, komaj 25-odstotnim prekrivanjem še vedno ni prepričal.

Kot pravijo pri IIHS, je pri takšnih scenarijih, kot so denimo čelni trki v nasproti vozeča vozila, velika verjetno poškodb spodnjega dela voznikovega telesa, saj pride do prevelikega vdora sestavnih delov podvozja v potniško kabino. Medtem ko je zgornji del potniške kabine trden in zračne blazine ustrezno obvarujejo zgornji del telesa pred trkom v A stebriček, pa so merilne naprave pri standardiziranem preizkusu namerile kar 31-centimetrski vdor v predelu nog.

BMW serije 3 | Avtor: IIHS IIHS
Levo stopalo je med testom denimo močno stisnilo, pri lemer kolenska zračna blazina ni pomagala. Da so ocenjevalci "rešili" stopalo lutke, so morali denimo prežagati pedal za zavoro. Tudi sicer obstaja velika verjetno poškodb okončin, ugotavljajo natančni Američani, ki so zato BMW-ju namenili oceno "mejno" (marginal), s tem pa tudi nima možnosti za dosego najboljše skupne ocene Top safety pick +. Ostale teste je trojka opravila dobro.

Tudi veliki rival, prejšnja generacija audija A4 je pri Američanih slabo zapisan, pri istem testu so mu namreč podelili še slabšo oceno  "slabo" (poor). Nove generacije A4 (B9) še niso testirali.

Ker pri evropski organizaciji Euro NCAP ostrega testa z majhnim prekirvanjem ne izvajajo, je BMW 3 ocenjen z vsemi petimi zvezdicami, za pasivno varnost potnikov pa ima celo eno najboljših doseženih ocen.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.