Avto
36 ogledov

Apple potrdil: Snemamo ulice

Apple car Youtube/MacRumors
Apple je potrdil, da je s svojimi vozili pričel snemati ulice mest, s čimer želi ustvariti alternativo Googlovemu Street View.

Digitalni zemljevidi, ki bodo temeljili na resnični podobi krajine, bodo očitno v bodočnosti gonilo razvoja dojemanja prostora pri pametnih napravah. Tako si je mogoče razložiti priznanje največjega IT podjetja na svetu Apple, ki je po mesecih špekulacij, ali skrivnostni avtomobili z nenavadno opremo na strehah pripadajo podjetju, potrdil, da je pričel snemati ceste in ustvarjati novo generacijo lastnih digitalnih zemljevidov. 

Na svoji letni konferenci za razvijalce je Craig Federighi, prvi mož Applove divizije za razvoj programske opreme, pojasnil, da bo družba v prihodnosti investirala ogromne količine sredstev v digitalne zemljevide, saj njihova uporaba z razmahom pametnih telefonov, ur in drugih naprav skokovito narašča. Pri tem nameravajo dejavno vključiti tudi digitalno pomočnico Siri, ki bo na enostavno vprašanje podala odgovor, v katero smer je potrebno zaviti. Vključene bodo tudi Applove nove storitve, kot je Apple Pay, tako da bodo uporabniki vedeli, kje lahko plačajo storitev ali izdelek kar s telefonom. 

Pri digitalizaciji ulic pa se je Apple očitno veliko naučil iz težav Googla, predvsem glede spoštovanja zasebnosti. Tako se Apple zavezuje, da bo zameglil tako tablice avtomobilov kot obraze ljudi na digitalnih podobah. Trenutno se glede na Applovo urano stran njegova vozila gibljejo po številnih ameriških zveznih državah vključno z mestom New York, prišla pa so že tudi v Evropo in sicer snemajo na vzhodu Velike Britanije in v širši okolici Londona. 

Lastni zemljevidi le stopnica do lastnega vozila?

Znova pa se je tudi v luči naslednje generacije Apple Mapsov pričelo močneje govoriti tudi o lastnem Applovem avtomobilu. Po zadnjih vesteh naj bil skrivnostni projekt precej obsežnejši, kot se je doslej namigovalo, na njem naj bi delalo na stotine zaposlenih, Apple pa naj bi se osredotočil na inovativen pristop k mobilnosti, kot si ga je zamislil že pokojni šef Appla Steve Jobs.

Svoj avto naj bi IT gigant predstavil v petih letih, po zaslugi njegovih zmogljivosti (dosega) pa bi bil eden redkih proizvajalcev, ki bi lahko resnično odprl fronto proti Tesli, po poročanju Bloomberga menijo poznavalci.

dezurni@zurrnal24.si

Komentarjev 1
  • allstarr111 16:28 12.junij 2015.

    Ne boste se čudili temu še vsaj naslednjih 5 let ne, ker ne bo prišel v slovenijo, mu ni v interesu.Če ne bi Pircova naredila štale bi imel google SW že par let prej, tako pa smo mislm ...prikaži več da prišli na vrsto zadnji )od tistih ki smo ga hoteli)