Avto
14 ogledov

Arnold pravi: "Sero polution"

Arnold Schwarzenegger
1/6
Kreisel/Youtube
Arnold Schwarzenegger ima novo igračo na štirih kolesih. Gre za znamenitega terenca G, a s to razliko od običajnih Mercedes-Benzovih plezalcev, da ga žene zgolj elektrika.

Arnolda Schwarzeneggerja, igralca in nekdanjega guvernerja "zelene" Kalifornije, smo bili vajeni videvati v velikih G-jih, hummerjih in podobnih zverinah, ki so sposobne najbolj surove lastnosti pokazati šele, ko zmanjka cest. 

A z leti je pri Arnoldu vse bolj prihajala v ospredje tudi ekologija, kar je bil eden od razlogov, da se je odpovedal hummerjem, ne pa tudi G-jem.

Novi avto je nekaj posebnega, saj je unikat, je še vedno namenjen terenski vožnji, hkrati pa ima močan pridih patriotizma. Za Terminatorja so ga pripravili v rodni Avstriji, natančneje pri zagonskem podjetju Kreisel Electric, slavnemu rojaku pa so ga predali minuli vikend ob robu smučarskega veledogodka v Kitzbühlu, kjer je Arnold reden gost.

Z njim ne bo počasen

Običajnega mercedes-benz G-ja so preuredili in mu odstranili dizelski motor z rezervoarjem. Namesto tega ima avto sedaj 80 kWh baterijo in električne motorje, ki namesto dizelskih 180 kW zmorejo kar 360 kW (490 KM), kot se za takšnega dedca spodobi.

Terenska zverina, ki zaradi baterij tehta kar 2,6 tone, je vse prej kot počasna, saj pospešek do 100 km/h traja 5,6 sekund, najvišja hitrost pa je 183 km/h. Doseg z enim polnjenjem naj bi bil 300 kilometrov, polnjenje na superhitri polnilnici naj bi do 80-odstotne napolnjenosti trajalo le 25 minut. Ostaja pa vprašanje, česa je Kreislov G (še) sposoben na terenu, če so mu odstranili Mercedesov prenos. To bodo pokazali testi.

Guvernator je bil ob predaji vidno ponosen na svojo novo igračo, ko so mu ju predali pred lokalno jahalno šolo z lipicanci. Na prvo vožnjo jo je odpeljal kar s cigaro v ustih.

Kreislovega G-ja bo Arnold po zaključku počitnic v Evropi vzel s seboj v Kalifornijo, kjer bo nekakšen testni voznik in bo tako pomagal pri Kreislovem nadaljnjem razvoju. Omenjeni G bo edini električni primerek.

*Sero (Zero) polution - ničelne emisije

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • Pepe007 14:46 24.januar 2017.

    A je cigara tudi "sero polution"?