Avto
189 ogledov

Audijevi smerniki bodo nekaj posebnega

Audi matrix LED Audi
Audi, eden od prvakov uporabe LED-tehnologije pri glavnih žarometih, je stopil še korak dlje, saj bo imel prenovljeni A8 dinamične smernike.

LED-trakovi so postali v avtomobilskih žarometih že stalnica, njihova uporaba pa se le še povečuje. Novi mercedes-benz razreda S je tako prvi avto na svetu, na in v katerem ne boste našli drugačne žarnice kot takšne z LED-tehnologijo.

LED-svetila v avtomobilskem svetu niso novost, za zadnje luči so v uporabi že kar nekaj let, audi A4 (typ 8K) pa je bil ob svoji premieri leta 2008 eden od prvih, ki je imel kot možnost tudi dnevne luči v LED-tehnologiji. Kako zelo se je ta novost v nekaj letih prijela, zadostuje že kratka vožnja po cestah in opazovanje nasproti vozečih vozil. Vmes je LED-tehnologija predvsem pri glavnih žarometih luksuznih modelov že nadomestila tudi ksenonsko.

V smeri nakazane poti

Čeprav smerniki v LED-tehnologiji glede na zgoraj opisano niso več nič posebnega, pa bo gotovo novo svežino prinesel prenovljeni audi A8, ki ga bo tovarna predstavila 21. avgusta. Imel bo namreč dinamične prednje in zadnje smernike, kar pomeni, da se bo LED-trak prižigal postopoma in bo oddajal učinek puščice, s katerim naj bi avto še jasneje sporočal napovedano smer, seveda pa ne gre zanemariti faktorja opaznosti Audijevega zastavonoše.

Kako deluje? Sprednja smerokaza sta sestavljena iz 18 "ledic," ki so razdeljene v sedem blokov. Zadaj je 24 "ledic," blokov pa osem. Ko voznik vklopi smernik, se bloki prižigajo z 20-milisekundnim zamikom, dokler ne zagorijo vsi hkrati. Vsi skupaj ostanejo prižgani nadaljnjih 250 milisekund, ko se celotna sekvenca ponovi.

Audi je tehnologijo poimenoval Matrix LED, delno pa jo je kot koncept predstavil že lani. Sekvenčno delujoči smerniki bodo le ena od njenih značilnosti, saj bo sestavni del sistema tudi avtomatsko preklapljanje med dolgimi in kratkimi lučmi oziroma sprotno prilagajanje žarometov prometu, za kar bo skrbela posebna kamera. 

Ne gre dvomiti, da bodo sestavine Matrix LED v bodoče na voljo tudi v manj prestižnih modelih.

Komentarjev 5
  • milek 19:40 16.avgust 2013.

    Aha, tole je ljudski avto za množico ministrov, predsednikov uprav spufanih bank. Spet bo šel davkoplačevalski denar. Pa še palček iz Murgel ga bo hotel imeti.

  • Oxxo 12:08 16.avgust 2013.

    (Pre)malo si podmazal fotelj - pa so te odslovili...

  • hh 11:15 16.avgust 2013.

    glih sem hotel reči, da imajo fordi isto (npr. mustang iz amerike ima že kar nekaj časa):http://www.youtube.com/watch?v=wLlYgAzJ-T8