Avto
28 ogledov

Avto kar vabi, da ga ukradejo

kraja avtomobil iStock isotck
Marsikje po Sloveniji še vedno živijo v starih brezskrbnih časih, ko se avtomobilov pred domačo hišo ni zaklepalo. A takšna napaka dandanes lahko drago stane.

Predvsem na območju policijske postaje Ajdovščina se v zadnjem času vrstijo kraje avtomobilov, sporočajo s Policijske uprave Nova Gorica. A zanje so si krivi tudi lastniki sami, saj puščajo vozila odklenjena, originalne kontaktne ključe pa v avtomobilu, opozarjajo na policiji. Običajno so takšna vozila parkirana pred stanovanjskimi hišami.

Na policiji opozarjajo, da lahko za varovanje avtomobila pred krajami največ stori lastnik sam. Zato je treba pri zapuščanju vozila vedno izvleči ključe iz kontaktne ključavnice, volan zakleniti, nato pa zapreti okna in zakleniti tudi avtomobil, četudi ga puščajo v garaži. Policija tudi svetuje, naj lastniki v vozilu ne puščajo dokumentov (prometnega dovoljenja, zelene karte, zavarovalne police, servisne knjižice ...). Tatovi le redko posežejo po avtomobilih z alarmnimi napravami, a mora biti ta kvalitetna in tako kot druga fizična varovala dosledno uporabljana. Prav tako ključev v stanovanju ne puščajte na vidnem mestu, še dodajajo na policiji.

V Sloveniji na leto izgine 1.500 motornih vozil, od tega 60 odstotkov na območju Policijske uprave Ljubljana. V noč največkrat odpeljejo vozila znamk Volkswagen, Renault, Audi, Mercedes-benz, BMW, Opel ...

Komentarjev 1
  • zdrej 08:33 12.junij 2012.

    citat:"Zato je treba pri zapuščanju vozila vedno izvleči ključe iz kontaktne ključavnice, volan zakleniti, nato pa zapreti okna"Pri električno vodenih oknih, le te ne delajo brez kontakta.