Avto > Avto nasveti
6971 ogledov

Naš mehanik iz radovednosti prožil blazine v starejših avtih ...

Zračna blazina Profimedias
Proizvajalci so pred leti priporočali, da je treba zračne blazine po desetih letih zamenjati. Današnja resnica pravi ...

Ste se kdaj vprašali, če zračne vreče, ki so v avtomobilu zato, da vas bodo v primeru prometne nesreče obvarovale najhujšega, še delujejo? Sploh, če je vaš avtomobil že v letih.

Zračne vreče so se v avtomobilih začele bolj množično pojavljati konec osemdesetih let prejšnjega stoletja, nekatere pa izhajajo že iz sedemdesetih let. Do konca devetdesetih let je večina prometnih zakonodaj že zahtevala voznikovo in tudi sovoznikov zračno vrečo. To pomeni, da je lahko zračna vreča stara že tudi tri desetletja, seveda v avtomobilu enakega letnika. Če vmes ni doživel prometne nezgode, je velika verjetnost, da zračna vreča v tem času ni bila vzdrževana. Je to narobe? Imajo zračne vreče rok trajanja?

kasko, nesreča, airbag Avto Zračne blazine, ki se sprožijo dvakrat

kasko, nesreča, airbag | Avtor: Janez Zalaznik Janez Zalaznik

Danes proizvajalci med vzdrževalnimi opravili ne predvidevajo servisa zračnih vreč, za katere načeloma velja, da imajo enako življenjsko dobo kot avtomobil. V letih, odkar v avtomobile vgrajujejo zračne vreče, so namreč prišli do ugotovitve, da zračne vreče dobro delujejo in se načeloma ne kvarijo. A v začetku, ko z njimi še niso imeli izkušenj, je veljalo, da jih je na vsakih deset ali petnajst let dobro zamenjati ali pa vsaj pregledati.

Chrysler 200C Vpoklic! Avto Ljudje umirali, ker se airbag zaradi slabe žice ni sprožil

Previdnostni ukrep

A morda je bilo to priporočilo le previdnostni ukrep, saj s tem pripomočkom še niso imeli izkušenj. Med testnimi trki starejših avtomobilov se je namreč največkrat izkazalo, da so zračne vreče delovale povsem pravilno. S tem so tudi ugotovili, da je originalno tesnilo aktivatorja zračne vreče bolj trdoživo, kot pa so sprva predvideli, zato zračne vreče načeloma zdržijo veliko dlje, kot pa je bilo predvideno.

zračna blazina Airbagi Avto Do nevarnega airbaga Slovenci brez težav

Trditev o dobrem delovanju zračnih vreč je potrdil tudi trikratni mehanik leta Primož Rožnik, ki sicer vodi Avto akademijo podjetja GMT, kjer mehanike seznanjajo o novostih na področju avtomobilske tehnike in vzdrževanja vozil. Pravi, da je v svoji karieri mehanika iz radovednosti sprožil več zračnih vreč iz odsluženih avtomobilov in vse so tudi delovale. Tudi v primeru avtomobilov, ki so doživeli prometno nesrečo in se zračna vreča ni sprožila, običajno niso mogli ugotoviti, če je bila pokvarjena zračna vreča, nadzorna elektronika ali tipalo oziroma kaj drugega.

Nesreča Avto Japonci zaradi zračnih blazin vpoklicujejo

Mercedes_Airbag_01 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Načeloma usklajene z življenjsko dobo avtomobila

Sicer se je strinjal, da so pred leti proizvajalci priporočali, da se zračne vreče po desetih letih preveri ali zamenja, vendar pa je dodal, da se večinoma to ni zgodilo. Dodal je, da so tudi zračne vreče v obdobju, ko jih vgrajujejo v avtomobile, bile deležne velikega tehnološkega razvoja, zato so danes veliko bolj zanesljive kot nekoč. Večinoma so opremljene tudi z dvojno aktivacijo, zato se v primeru blažjega trka sprožijo z manjšo silo kot pa med silovitim trkom. Zato po trku pogosto ni potrebna niti menjava nadzornega računalnika, ampak se tega pred dokončno menjavo lahko večkrat ponastavi.

Nesreča Zračne blazine Avto Katera zračna blazina povzroči največ gmotne škode

Zračne vreče so torej vzdržljiv dela avtomobila, ki dobro deluje tudi po več letih ali celo desetletjih. To je seveda dobra novic za nas kot voznike, saj v avtomobilih danes ni le ene ali dveh zračnih vreč, ampak je teh veliko več.

A bodite pozorni: med vžigom avtomobila se mora za krajši čas pokazati opozorilna lučka za zračno vrečo, ki takoj nato ugasne. Če se ta ne prižge ali pa ne ugasne, pa je prav gotovo priporočljivo, da čim prej obiščete servisno delavnico.

Zračna blazina Neverjetna zgodba bralca Avto Kako vedeti, ali vaš avto sploh še ima zračne blazine?
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.