Avto > Avto nasveti
2583 ogledov

Kaj bi morali pri nakupu avtomobila upoštevati visoki ljudje?

Nissanova tehnologija SOAK za zaznavanje dehidriranosti voznika Nissan
Ljudje se zelo razlikujemo po telesnih višinah in nekateri so zelo visoki. Kaj bi morali tisti, k s telesno višino segajo iz povprečja, upoštevati pri nakupu avtomobila? V kakšnem avtomobilu se bodo počutili udobno in varno?

Na kaj bi torej morali biti ob nakupu avtomobila pozorni, če spadate med zelo visoke ljudi? Pri reviji Auto Motor und Sport so pripravili nekaj nasvetov, ki jih povzemamo.

Peugeot 3008 Avto Tako zelo so se spremenili sedeži v avtomobilih

Visoki vozniki bi se morali osredotočiti predvsem na prostor za noge, naslon in prostor za glavi in splošno udobje, saj je to pomembno tudi za varno vožnjo avtomobila. Ko visoki ljudje sedijo za mizo, se boljše počutijo, če je stol višji, v avtomobilu pa je prav nasprotno, saj si jih večina vozniški sedež spusti povsem navzdol, da jim nad glavo ostane več prostora. A to po drugi strani slabo vpliva na upognjenost nog, saj so kolena bliže bokom, kar lahko neugodno vpliva na boke in hrbet.

Varčen voznik | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Težave lahko povzroča tudi naklon naslonjala, saj imamo ljudje noge daljše kot roke. Če visoki voznik sedež pomakne toliko nazaj, da ima dovolj prostora za noge, so lahko roke predaleč od volanskega obroča in bodo ves čas iztegnjene, kar pa ni dobro za obvladovanje avtomobila. Visoki ljudje lahko zato ves čas sedijo nekoliko sključeni, kar pa dolgoročno ni dobro za njihovo zdravje. Vzdolžna nastavitev volana tu sicer pomaga, a to ne zadostuje vedno.

Preverite prileganje varnostnih pasov

Tudi varnostni pasovi so prilagojeni povprečnemu vozniku. Pri visokem vozniku se lahko zato zmanjša oprijem preko ramen ali medeničnega dela, kar med morebitno nezgodo gotovo pripomore k povečanemu tveganju za poškodbe. Pri nakupu bi torej morali biti pozorni tudi na nastavitve varnostnega pasu, ki so v avtomobilih zelo različno urejene.

Zgodovina volanskega obroča Mercedes-Benz, volanski boroč, volan, daimler, mercedes-benz Avto Zakaj avtomobil zavije?

Visoki ljudje bi morali biti pozorni predvsem pri nakupu majhnih avtomobilov. Če ima voznik premalo prostora za noge, kar se v majhnem avtomobilu prav lahko zgodi, to ob zaviranju negativno vpliva tudi na njegov reakcijski čas, kar poveča verjetnost nesreče. Visoki ljudje so izpostavljeni tudi hujšim posledicam nezgod zaradi neugodnega položaja zračnih vreč, prenizkih vzglavnikov in pomanjkanja prostora za noge. Manj očitna pomanjkljivost majhnih avtomobilov je pomanjkljiva ergonomija, ki lahko pri visokih ljudeh povzroči težave z mišicami in okostjem.

Zanimivo je, da so bolj ogroženi tudi visoki pešci. Proizvajalci namreč prednji rob odbijača nastavijo tako, da zmanjšajo poškodbe pri trčenju s povprečno visokimi ljudmi. Tudi ta težava je bolj izrazita pri majhnih avtomobilih.

Oklepanje zaklepanje avto ključ Nasvet mehanika Avto Ne pritiskajte gumba za odklepanje na preveliki oddaljenosti

Starejši voznik | Avtor: Shutterstock Shutterstock

Osredotočite se na prostor

Tudi visoki ljudje bi se morali ob nakupu avtomobila zato osredotočiti predvsem na udobje, a pri tem ne bi smeli pozabiti na druge stvari. Prvi je prostor za noge, saj bo od tega odvisna sposobnost varnega upravljanja avtomobila. A čeprav se prostor za noge in oddaljenost volana od voznik zdita najpomembnejša faktorja za varno in udobno vožnjo avtomobila, je pomemben tudi prostor za glavo.

Če bo voznikova glava preblizu stropu, bo to negativno vplivalo na voznikovo počutje, saj se bo lahko počutil utesnjenega, prav tako pa bo imelo slab vpliv tudi na njegov razgled. Visoki vozniki imajo zelo pogosto tudi omejen pogled na visoko postavljene semaforje, saj jih zastira zgornji rob vetrobranskega stekla.

DARS smeti cesta Slovenija Avto V katerem delu države so vozniki najbolj "svinjski"?

Rešitev za težavo je sicer preprosta. Na zgornji rob vetrobranskega stekla prilepite fresnelovo lečo. Takšnoe preprosto pripravo sicer bolj poznamo na zadnjem steklu, kjer je pred pojavom vzvratnih kamer pogosto povečevala vidni kot za avtomobilom. Že zelo majhna fresnelova leča bo namreč povečala vidni kot in svetlobo semaforja preusmerila k vozniku, a tem pa mu bo tudi precej olajšal vožnjo.

Ne zanašajte se samo na nasvete

Prej smo omenili majhne avtomobile, ki bi bili za visoke voznike lahko bolj težavni. Dejstvo je, da to pravilo ne velja vedno, saj je lahko zelo malo prostora vozniku namenjenega celo v največjih avtomobilih, prav tako pa se lahko izkaže, da je povsem dovolj prostora zanje celo v zelo majhnih avtomobilih. Zdi se, da je končen rezultat zelo odvisen od inženirjev in njihovega razmišljanja.

Volkswagen golf vožnja voznik voznica števec hitrost 100 km/h | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Predvsem tedaj, ko s telesno višino ne ustrezajo povprečju, a tudi sicer, bi morali zato vozniki temeljito preskusiti delovni prostor v avtomobilu, ki ga kupujejo. V tem primeru se namreč ni dobro zanašati na nasvete drugih ljudi in kupovati na slepo, saj so posledice napačne odločitve lahko zelo neprijetne ali celo nevarne.

Še nekaj kratkih nasvetov. Visoki vozniki bi se morali izogibati tudi avtomobilom s strešnimi okni, saj ta še dodatno zmanjšajo prostor za glave. Prav tako bodo prostor za noge nekoliko povečali, če iz njega odstranijo tepihe. Razgled naprej lahko ovira celo vzvratno ogledalo, zato bi ga bilo v nekaterih primerih dobro prestaviti. Navsezadnje lahko pravilno nastavljen volan visokim ljudem ovira tudi pogled na merilnike, kar lahko do neke mere reši projekcijski »head-up« zaslon.

Notranjost avta 2016 Avto 10 najlepših notranjosti avtov 2016
Komentarjev 1
  • AnzeSmolej 09:02 23.avgust 2020.

    Kot visok voznik je moj največji problem pri avtu VEDNO odmik od volana! Ko daš sedež nazaj, da imaš prostor za noge, je volan tako daleč da moraš imeti roke zelo iztegnjene in je vožnja zelo neudobna. Zakaj je tak ...prikaži večk problem imeti nekaj cm daljšo roko za izvlečt volan?