Avto > Avto nasveti
3786 ogledov

Kaj storite, ko se vam na avtomobilu izprazni guma?

Prazna pnevmatika in kit za popravilo Saša Despot Fotografija je simbolična.
Čeprav je to razmeroma redek dogodek, se nam lahko zgodi, da se med vožnjo izprazni guma na našem avtomobilu. Kaj storimo v tem primeru?

Ko opazite, da se je na vašem avtomobilu izpraznila guma, se čim prej ustavite na varnem mestu ob cesti i n v nobenem primeru ne peljite naprej, saj je prazna guma lahko zelo nevarna. Avtomobilu se v tem primeru namreč precej spremenijo vozne lastnosti, ki slabo vplivajo predvsem na vožnjo kozi ovinek ali med zaviranjem. Poleg tega v primeru, da s prazno gumo nadaljujete vožnjo, tvegate, da jo boste popolnoma uničil, četudi bi bilo dovolj zgolj hitro popravilo. V skrajnem primeru se lahko guma sname s platišča, poškoduje se lahko tudi platišče, slab vpliv pa ima tudi na obese.

Predrta pnevmatika nasvet Avto Kaj narediti, ko poči guma?

Najbolj skrajen dogodek je seveda prebita guma, iz katere zrak uide skoraj nenadno, a do tega pride zelo redko. Zraka gumo običajno zapusti razmeroma počasi, vzrok za to pa je pogosto zgolj vijak ali žebelj, ki se je zadrl v tekalno površino. Voznik takšne poškodbe ne opazi takoj, saj zrak iz gume izhaja zelo počasi, da nekaj ni v redu, pa najpogosteje vidi po spremenjenem vedenju avtomobila.

V novih avtomobilih pomaga sistem za nadzor tlaka

Sodobni avtomobili, ki so opremljeni s sistemi za nadzor tlaka v gumah, ki so v novih avtomobilih v Evropi obvezni, sicer voznika pravočasno opozorijo, da nekaj s tlakom v gumah ni v redu, a velika večina avtomobilov jih še vedno nima, zato je voznik v tem primeru odvisen od lastnih opažanj. Tako lahko denimo zazna spremembo v zvoku avtomobila, ki se odraža v zamolklem bobnenju, povečajo se tudi tresljaji kolesa z izpraznjeno gumo, slabši pa je tudi odziv na volanu, ki postane ohlapen in nenatančen. Če voznik izpusti volanski obroč, avtomobil zanese vstran.

Bel kombi Avto Dostavniki se vozijo na katastrofalnih gumah

In kaj storiti, ko spoznamo, da vozimo z izpraznjeno gumo? Predvsem nas ne sme zagrabiti panika. Do nesreč najpogosteje ne pride zaradi prazne gume same, ampak zato, ker se voznik neustrezno odzove nanjo. Ko opazite, da vozite s prazno gumo, najprej vključite vse štiri utripalke, popustite plin in previdno zapeljite na odstavni pas, parkirišče ali ob rob ceste. Ko se ustavite, najprej oblecite varnostni jopič, potem pa kraj zavarujte z varnostnim trikotnikom. Šele potem se lotite pregleda in morebitnega popravila ali zamenjave gume. A zamenjave gume se lotite le, če veste kaj morate storiti. Če ste nevešči menjave ali ne morete uporabiti pribora za popravilo gume, raje pokličite službo za pomoč na cesti, ki bo poskrbela za varno zamenjavo gume ali odvoz avtomobila k vulkanizerju.

Komentarjev 4