Avto > Avto nasveti
47288 ogledov

Nosite očala? Pozor, če vas ustavijo policisti!

Vozniško dovoljenje Andrej Leban
Med lastniki vozniških dovoljenj nismo vsi enaki. Nekateri morajo namreč upoštevati določene omejitve pri vožnji, ki jih policija jemlje zelo resno.

Policisti so med kontrolami pozorni tudi na posebnosti oziroma posebne kode, ki so na novih vozniških dovoljenjih v obliki kreditne kartice zapisane pod številko 12. Na slovenskem vozniškem dovoljenju je to tretji stolpec pri navedbah kategorij vozil, ki jih lastnik dovoljenja lahko vozi.

"Pod udarom" teh posebnosti so tudi tisti, ki nosijo očala ali kontaktne leče in morajo na vsake toliko let, natančno število je odvisno od odločitve zdravnika, opravljati zdravniški pregled s kontrolo vida. Vozniško dovoljenje teh oseb ima zato omejen rok trajanja, v tretjem stolpcu pa je zapisana koda 01.01, 01.02 ali 01.06, ki označuje omejitev.

Seat infradeča očala, razvoj uporabniškega vmesnika | Avtor: Seat Seat

Koda 01.01 pomeni, da mora imetnik dovoljenja med vožnjo nositi očala, imetnik vozniškega dovoljenja s kodo 01.02 mora nositi kontaktne leče, koda 01.06 pa pomeni, da imetnik vozniškega dovoljenja nosi očala ali kontaktne leče. V starih vozniških dovoljenjih z rožnatega papirja je bilo v opombah zgolj zapisano, da imetnik nosi očala ali kontaktne leče, vendar teh večina voznikov z motnjami vida tako ali tako nima več.

Kazen po presoji policista

Uporabo pripomočkov za vožnjo, ki so vpisani v vozniškem dovoljenju, to so seveda tudi očala in kontaktne leče, sicer določa 56. Člen Zakona o voznikih, so nam zaupali pri Policiji. "Z omenjenim določilom je opredeljeno," pravijo, "da mora voznik, ki ima v vozniškem dovoljenju vpisano omejitev in je ta vezana na vožnjo z očali ali kontaktnimi lečami, omenjene pripomočke uporabljati, saj so ključni za varno udeležbo v cestnem prometu."

Če vam vozniško dovoljenje zaradi vpisane omejitve in z njo povezanega omejenag trajnja poteče, ga pravočasno obnovite, sicer ste lahko deležni precej drakonskih ukrepov. O tem si preberite v tem prispevku.

Na policijo smo naslovili tudi vprašanje, kako strogi so policisti pri preverjanju takšnih prekrškov, tore, da nekdo vozi brez predpisanih očal ali kontaktnih leč. Odgovorili so nam, da policisti pri nadzoru cestnega prometa uporabo pripomočkov vedno preverjajo.

vozniško dovoljenje | Avtor: MatijaJanežič MatijaJanežič

Če odkrijejo, da voznik ni uporabil predpisanih pripomočkov, se glede na okoliščine neuporabe v posameznih primerih odločijo, ali bodo vozniku izdali plačilni nalog s predpisano kaznijo 200 evrov ali pa mu bodo zgolj izrekli opozorilo. V skrajnem primeru lahko vozniku tudi prepovejo nadaljnjo vožnjo, dokler ne odpravi pomanjkljivosti in zagotovi uporabe predpisanih pripomočkov.

Zanimalo nas je tudi, če policisti med kontrolo lahko pridejo le do podatkov, ki so zapisani na dovoljenju, torej do takšnih, kot tudi vsi imetniki dovoljenj, ali imajo morebiti vpogled tudi v podatke o dioptriji in podobnem. S Policije so nam odgovorili, da lahko policisti vidijo le vpisano omejitev, saj je za podrobnosti vpisov pristojno Ministrstvo za infrastrukturo. Policisti torej ne morejo videti, kakšno dioptrijo ima posamezni voznik.

Za očala je preverjanje očitno, saj jih na obrazu jasno vidimo. Kako pa je s preverjanje tistih, ki nosijo kontaktne leče? S Policije so nam odgovorili, da če voznik pri vožnji uporablja leče in je to vpisano v njegovem vozniškem dovoljenju, jih mora med vožnjo tudi uporabljati. Tudi to namreč lahko policist med redno kontrolo preveri, saj so leče na očeh vidne.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 2
  • Avatar Zoran
    StarMačk 16:18 02.november 2023.

    Kaj pa, če voziš z očali, pa le teh nimaš vpisanih v vozniško dovoljenje, a te tudi štrafajo!?

  • Kmodri 15:55 02.november 2023.

    Segregacija!