Avto
35 ogledov

Avto odklenjen, ključi v avtu, avto izginil

Avtomobilski tat Shutterstock
Škofjeloški policisti so v enem dnevu obravnavali dve tatvini vozil, ki sta bili odklenjeni in s kontaktnimi ključi v ključavnici.

Škofjeloške  policiste sta včeraj poklicala dva oškodovanca iz Svetega duha pri Škofji Loki in naznanila tatvino dveh osebnih vozil. Prvemu so prek noči odtujili osebni avtomobil znamke Renault Espace, drugemu pa osebni avtomobil znamke Hyundai Getz.

Tatu olajšala delo

Oškodovancema je skupno, da je storilec v obe vozili pristopil neovirano in ju odtujil, saj sta bili odklenjeni in s kontaktnimi ključi v ključavnici. Policisti domnevajo, da cilj oškodovancev verjetno ni
bil tatvina, pa vendar bi morala imeti v zavesti vsaj to, da so tatvine in odvzemi motornih vozil pogosta kazniva dejanja in da jih z ustreznim ravnanjem lahko močno zmanjšamo. In sicer ne tako, da v vozilu pustimo kontaktne ključe.

Policisti vse neprevidne lastnike vozil opozarjajo, da upoštevajo nasvete, s katerimi lahko zaščitijo svoje vozilo pred tatvino:

- Največ tatvin storilci izvršijo med 23. uro zvečer in 5. uro zjutraj.
- Ko  zapuščamo  vozilo,  izvlečemo  ključ  iz  kontaktne ključavnice, zavrtimo  volan, da se zaskoči volanska ključavnica, zapremo vsa okna in zaklenemo vrata vozila. Ne pozabimo na prtljažnik.
- Vozilo zaklenemo, tudi če ga parkiramo v zaklenjeni garaži.
- V vozilu ne puščamo dokumentov vozila (prometnega dovoljenja, zelene karte, zavarovalne police, servisne knjižice).
- Alarmna  naprava,  ključavnica  za  volan  ali  menjalnik in druge varnostne naprave se obrestujejo le, če se uporabljajo.
- Kontaktnih  ključev  tudi  doma  ne puščamo na vidnem mestu, ker jih storilec ob morebitnem vlomu v stanovanje ali hišo lahko najde in odpelje še vozilo.
- Dogovorimo  se  s sosedom o medsebojni pomoči pri opazovanju oziroma varovanju vozila.

Glede na to, da je v Sloveniji registriranih preko milijon osebnih avtomobilom, je možnost, da  storilci odtujijo prav vozilo naključnega oškodovanca, majhna. Ne glede na  to  tatvine  se dogajajo. Gorenjski policisti so namreč v prvi polovici letošnjega leta obravnavali 29 tatvin motornih vozil, lani v enakem obdobju 42, v celem letu pa 60. Preiskanih je približno 20 odstotkov tatvin motornih vozil.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.