Avto
10 ogledov

Avto: za in proti

Si predstavljate življenje brez avtomobila? Žurnal24 main
Si predstavljate življenje brez avtomobila?

Morda ste med tistimi, ki se ob podobi sveta brez drvečih, glasnih in ekološko umazanih konjev nostalgično nasmehnejo, ali pa se ob misli, da bi izgubili vse možnosti, ki vam jih ponuja to revolucionarno prevozno sredstvo, zgrozite in zahvalite bogu (oziroma Benzu in Daimlerju) za avto.

Le kakšen bi bil rezultat, če bi se lotili primerjave, koliko življenj je ugasnilo zaradi avtomobila in koliko smo jih zaradi vseh prednosti avtomobilske industrije rešili? Dilema je podobna kot na primer pri mobilnem telefonu. Če smo po eni strani 24 ur na dan izpostavljeni vsem mogočim sevanjem mobilne telefonije, pa nam le nekajsekundni klic sredi neobljudene narave lahko reši življenje. V resnici je najlažje godrnjati in preklinjati vso moderno tehnologijo, toda ko nam ta reši na primer življenje otroka, pa bomo brez pomisleka zamenjali svojo filozofijo. Če boste trmasto vztrajali pri svojem, se boste kaj kmalu znašli v kadru filma Vas na robu gozda.

 

Kolumnistka

izraža lastna mnenja in ne stališč uredništva.

Začnimo se vesti odgovorno
Sama se strinjam z večino znanstvenikov, ki so prepričani, da razvoja ne smemo in ne moremo zavirati. Pa četudi to pomeni, da bomo izumili še bolj smrtonosno orožje, kot je jedrska bomba, s kloniranjem ljudi ustvarili Frankensteinove pošasti, svoje otroke gensko izmaličili z vsemi možnimi modernimi življenjskimi pripomočki ... z izpušnimi plini zasmradili cel planet in uničili pogoje za življenje. Toda to nikakor ni edina alternativa!

Namesto da kot Jehovove priče napovedujemo konec sveta, obupano dvigamo roke, češ da smo že tako ali tako vse zafrknili, se lahko začnemo vesti odgovorno. In morda še rešimo svoj planet in tudi naslednjim generacijam omogočimo življenje. Toda za takšno ravnanje je potrebna etika, ki jo današnji svet kapitala vse preveč zanemarja.

Eko se dobro prodaja
Ekološki avtomobili so vsekakor hvalevredni, toda kaj to pomaga človeku, ki si komajda privošči star avtomobil? Zato sem prepričana, da je glavna domača naloga predvsem na avtomobilski industriji in ne toliko na njenih uporabnikih. Seveda je tudi brezobzirno obnašanje potrošnikov treba izkoreniniti in na državni ravni prevzgajati, toda vse prevečkrat imam občutek, da ekološkega razvoja avtomobilske industrije nikakor ne vodijo resnično ekološka in etična čustva, temveč tržni trendi ("eko" je zdaj "in", bogati ljudje, ki so naši glavni kupci, bodo ekološke avtomobile vedno bolj kupovali, usmerimo se v ekoavtomobile) in standardi EU.

Mislite, da bi avtomobilska industrija še vedno proizvajala ekološke avtomobile, če bi jim finančni analitiki dokazali, da z njimi delajo čisto izgubo? Mislim, da je odgovor jasen. Kapitalistom gre samo za dobiček, na srečo potrošnikov in Zemlje pa se tudi družbena odgovornost, dobrodelnost in ekološka ozaveščenost dobro prodajajo. Kot na primer v prehrambni industriji 100-odstotno naravno in "bio".

Ekološki avto za vsako družino
Moj predlog je oster in krut: avtomobilska industrija sme proizvajati le takšne avtomobile, ki jih bodo potrdili strogi ekološki strokovnjaki in analitiki. Takšen je v resnici namen standardov EU, toda to je še vedno le kapljica v morje. Pogoje bi bilo treba zaostriti. Res je, to bi gotovo pomenilo propad marsikaterega avtomobilskega podjetja in izgubo zaposlitev stotih ali celo tisočih delavcev, toda za to, da rešimo svoj dragi planet, so potrebni veliki koraki, ne pa mencanje na mestu in vsake toliko korakec proti boljši prihodnosti. Potrebne so korenite spremembe in le tisto avtomobilsko podjetje, ki jih zmore vključiti v svoj proces, sme še naprej proizvajati avtomobile.

Pa to še ni vse. Takšne ekološko varne avtomobile bi bilo treba poceniti. Veliko avtomobilskih strokovnjakov me je že prepričevalo, da je proizvodnja avtomobila resnično draga in da avto enostavno ne more biti cenejši. Ne verjamem! Prepričana sem, da je avto še vedno luksuz in se kot takšen tudi prodaja. Z ustrezno ceno za bolj ali manj luksuzno znamko. Če postavimo pravico do avtomobila za eno izmed modernih osnovnih pravic (kar je glede na način življenja popolnoma logično, saj je danes človek, ki nima avtomobila, prej ali slej zaradi tega diskriminiran), bomo gotovo tudi našli pot do tega, da si bo res vsaka družina lahko privoščila svoj avto. In to ekološki avto.

Je današnji svet že zrel za takšne spremembe?

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.