Avto
1317 ogledov

Avtomobile bo izdeloval še en IT velikan

Xiaomi xiaomi
Kitajski Xiaomi je bil doslej znan po telefonih. Kmalu naj bi bil po avtih.

Lastnik kitajskega koncerna Xiaomi Lei Jun je z vložkom v višini 1,3 milijarde evrov zaključil registracijo podjetja Xiaomi EV, ki bo razvijalo pametna električna vozila in podvojilo njihovo proizvodnjo. Xiaomi bo ob tem odkupil tudi podjetje za tehnologijo avtonomne vožnje Deepmotion Tech.

Lei je poslovno pobudo na področju električnih vozil napovedal konec marca, so sporočili iz koncerna.

Xiaomi se je v tej luči zavezal, da bo poskrbel za začetno naložbo v višini 10 milijard juanov (1,3 milijarde evrov) ter, da bo v naslednjih 10 letih v posel z električnimi vozili vložil približno 10 milijard ameriških dolarjev (8,45 milijarde evrov).

Lastnik koncerna, ki sicer slovi po pametnih telefonih, je prvo zavezo izpolnil, ekipo pa bo vodil sam.

Xiaomi je ob tem konec avgusta napovedal tudi nakup podjetja za tehnologijo avtonomne vožnje Deepmotion Tech, kar kaže, da se je začela skupina osredotočati na avtomobilsko industrijo.

Koncern je v drugem četrtletju ustvaril 87,8 milijarde juanov (11,5 milijarde evrov) prihodkov, kar predstavlja 64-odstotno medletno rast.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.