Avto
2215 ogledov

Avtomobilu se niso odpovedali kljub poceni javnemu prevozu

promet Saša Despot
Večina Nemcev se kljub 49-evrski vozovnici za javni transport po državi ni ločila od avtomobila. Avto ima predvsem eno veliko prednost.

Manj potovanj z avtomobilom, več z avtobusom in vlakom? To je bil velik načrt Nemčije, ko je po uspešnem trimesečnem poskusu uvedla enotno mesečno vozovnico za skoraj ves javni prevoz. Nemci lahko z enotno vozovnico z javnim prevozom potujejo po vsej državi, tudi s tramvaji in podzemno železnico, izjema so intercity vlaki.

Izkazalo se je, da tudi dobro razvit lokalni promet ne more ponuditi prilagodljivosti avtomobila. Ko se ljudje soočijo z izbiro, ali bi se raje vozili z avtomobilom, ali se vozili poceni z javnim prevozom, imajo Nemci očitnega favorita: 65,4 odstotka bi se odločilo za avto. To je rezultat raziskave največjega nemškega portala za prodajo avtomobilov mobile.de. 51,4 odstotka anketiranih je v zadnjih šestih mesecih uporabljalo avto, čeprav bi se po isti poti lahko peljali z javnim prevozom. V anketo je bilo vključenih 2051 žensk in moških, ki živijo v Nemčiji.

vlak Nemčija | Avtor: Epa Epa

65 odstotkov jih ima raje avto kot javni prevoz

Medtem ko se več kot polovica anketiranih vozi z avtomobilom, na drugem mestu sledi javni prevoz s skoraj 19,3-odstotnim deležem. Na tretjem mestu so kolesa (12 odstotkov), vključno z električnimi kolesi in električnimi skuterji. Souporaba avtomobilov (1,6 odstotka) je obroben pojav - še vedno zaostaja za uporabo motorjev in skuterjev (2,1 odstotka). Vsaj devet odstotkov anketiranih se premika brez koles, torej peš.

Prilagodljivost je neprekosljiva prednost avtomobila

Dva meseca po uvedbi vozovnice za 49 evrov se vidi, da se vozniki ne nameravajo v celoti odpovedati avtomobilu, vendarle pa avtorji raziskave menijo, da ima poceni vozovnica zmeren učinek. 13,2 odstotka voznikov z lastnim ali službenim avtomobilom je izjavilo, da jih je vozovnica za 49 evrov prepričala k pogostejši uporabi javnega prevoza. Bistveno večjo skupino – 35 odstotkov – pa sestavljajo anketiranci, ki imajo kot prevozno sredstvo raje avtobus in vlak, ne glede na poceni vozovnice.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 6
  • blayo 09:12 20.julij 2023.

    Seveda, avto je še vedno prepoceni oziroma jim ponuja več. Dokler bo človek pripravljen plačati več za ugodje, bo pač tako. S tem ni nič narobe.

  • Avatar Garancija
    Garancija 08:56 20.julij 2023.

    Imamo vlake ,ki bi lahko prišel v45 minutah,porabi pa 2,45 ure,in kdo se bo šel cijazit do morja.Me prav zanima koliko politikov gre z vlakom,kr rdeč ratam

  • zdrej 08:52 20.julij 2023.

    Eno alenčica, kaj je zgodovina nardila. Ko si primoran enkrat imeti avto, je javni promet samo en nebodigatreba. Tudi, če ostanem brez avta v mojih pogojih ne morem uporabiti javnega prometa za te poti, ki jih dnevno delam. V velikih ...prikaži večh mestih avtomobila dejansko ne rabiš, v kolikor je javni promet dobro urejen. Ljubljana še na žalost ne spada v ta mesta. Stroka vam pravi eno vmesno rešitev: AC Avtobusi, ampak vlada spava. Ti avtobusi bi morali voziti vsaj max 120kmh. Videl v Koreji.