Avto > Avtosalon Frankfurt
1728 ogledov

Merklova okrcala avtomobilske proizvajalce

Angela Merkel na avtomobilskem salonu v Frankfurtu.
1/7
epa
Podjetja, ki so zavajala, niso škodila le sebi, ampak zavajala in razočarala svoje stranke.

Nemška kanclerka Angela Merkel je ob slovesnem odprtju frankfurtskega avtomobilskega sejma (IAA) avtomobilske velikane pozvala, naj si znova pridobijo izgubljeno zaupanje voznikov, ki so jih "zavajali". 10 dni pred volitvami v Nemčiji pa je poudarila tudi vlogo avtomobilskega sektorja kot "ključne industrije" nemškega gospodarstva.

Merklova, ki so jo zaradi dobrih odnosov z avtomobilsko industrijo v preteklosti imenovali tudi "avtomobilska kanclerka", je v uvodnem nagovoru na eni strani okrcala avtomobilske proizvajalce, na drugi pa izpostavila pomembno vlogo panoge, ki v državi zaposluje okoli 870.000 ljudi in je pomemben motor rasti tako v Nemčiji kot širše v Evropi.

Volkswagen Avto Uradno: Volkswagen ima rešitve za Dieselgate

"Avtomobilska podjetja, ki so pretirano izkoriščala regulatorne vrzeli, s tem niso škodila le sebi, ampak so predvsem zavajala in razočarala svoje stranke in državne oblasti," je dejala kanclerka. Po njenem prepričanju mora avtomobilska industrija storiti vse, da si znova zagotovi zaupanje in kredibilnost. To je "v njihovem interesu, pa tudi v interesu njihovih zaposlenih in celotne Nemčije", je poudarila.

Obenem je kanclerka pozdravila prizadevanja nemških avtomobilskih proizvajalcev v smeri razvoja zelenih električnih avtomobilov, a tudi branila dizel. "Ne moremo se izogniti dejstvu, da bomo motorje z notranjim izgorevanjem potrebovali še več desetletij," je dejala. "Na drugi strani moramo vlagati več kot kdajkoli prej v raziskave in razvoj novih tehnologij vožnje," je dodala.

Dve leti od izbruha škandala dieselgate

Škandal dieselgate je izbruhnil na vrhuncu frankfurtskega avtomobilskega sejma leta 2015. Takrat je Volkswagen priznal, da je 11 milijonov dizelskih avtomobilov po vsem svetu opremil z goljufivo programsko opremo, s pomočjo katere so prestali okoljske teste. Dejansko so na cesti avtomobili v zrak izpuščali do 40-krat višje stopnje strupenih dušikovih oksidov od dovoljenih ravni.

Angela Merkel na avtomobilskem salonu v Frankfurtu. | Avtor: epa epa

Podobni sumi so se nato razširili še na druge avtomobilske proizvajalce. Dogajanje je osvetlilo resno obhajanje pravil in tudi goljufanje industrije, ki je prikrivala zdravju nevarne izpuste. Julija je odjeknila novica, da naj bi se tudi o tem v nedovoljenem kartelu leta dogovarjali nemški Daimler, BMW, Volkswagen ter njegovi podružnici Audi in Porsche.

V Nemčiji je kakih 70 mest, vključno s trdnjavama avtomobilske industrije Stuttgartom in Münchnom, že začelo razmišljati o prepovedi vožnje umazanih dizelskih vozil, kar je vznemirilo voznike. Avtomobilska industrija se je na to odzvala z jasnimi usmeritvami v bolj čiste avtomobile prihodnosti - BMW, Volkswagen in Daimler so na IAA vsi razkrili ambiciozne cilje na področju hibridnih in električnih vozil.

Kupci zadržani do električnih vozil

Težavo v tem primeru predstavljajo kupci, ki so pri električnih avtomobilih še zadržani; ti avtomobili predstavljajo le odstotek vseh prodanih avtomobilov v Evropi. Ob tem nemška avtomobilska industrija, ki je leta veliko vlagala v dizel, pri tem pogonskem gorivu še ni pripravljena vreči puške v koruzo.

"Vemo, da je nekaj zaupanja izgubljenega. Pridobiti si ga nazaj je naša največja skrb," je dejal predsednik avtomobilskega združenja VDA Matthias Wissmann v svojem nagovoru ob odprtju IAA. Vendar je ob tem izrazil nasprotovanje pozivom o prepovedi dizelskih vozil.

Emisije Sedem držav EU Avto Sedem držav bo zaradi afere Dieselgate dobilo po prstih

"Zadnja generacija dizelskih vozil je ključna za naš nadaljnji napredek pri dekarbonizaciji cestnega prometa," je v sredo vztrajal prvi mož Daimlerja in vodja Evropskega združenja avtomobilskih proizvajalcev (Acea) Dieter Zetsche.

Merklova, ki se bo čez 10 dni potegovala za četrti kanclerski mandat, si je po slovesnem odprtju ogledala sejem, srečala pa se bo tudi s predstavniki industrije. IAA, eden najpomembnejših avtomobilskih sejmov na svetu, se sicer letos osredotoča na avtomatizirano vožnjo, elektromobilnost in koncepte urbane mobilnosti prihodnosti.

Sejem bo danes in v petek odprt za poslovno, v soboto in nedeljo pa za splošno javnost.

audi zaščitni znak logo brand Avto Dieselgate snel glavo Audijevemu glavnemu inženirju

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • popokatopetl 23:08 14.september 2017.

    ""Zadnja generacija dizelskih vozil je ključna za naš nadaljnji napredek pri dekarbonizaciji cestnega prometa," je v sredo vztrajal prvi mož Daimlerja in vodja Evropskega združenja avtomobilskih proizvajalcev (Acea) Dieter Zetsche." ... Glede na to da je avtokartel sklenil da svoje ...prikaži veče goljufije ne bo resno popravil (le softverska flika) in da je sodišče na prvi stopnji reklo da to ne pomaga dovolj za čistejši zrak in potrdilo prvo prepoved dizlov v centru, zna bit to res zadnja generacija dizlov.

Sorodne novice