Avto
24 ogledov

Avtoštoparski bonton – 1. del

Palec dvignite visoko v zrak in se ne sramujte tega, da štopate. Žurnal24 main
Kršenje Avtoštoparskega bontona (in v tem primeru tudi zakona!) ni le to, da voznik položi roko na stegno avtoštoparke, ki jo pelje od Ljubljane do morja.

Simbiotično razmerje med avtoštoparjem in voznikom lahko deluje uspešno le, če se oba držita pravil Avtoštoparskega bontona.

Tokrat vam predstavljamo pravila, ki veljajo za avtoštoparja. V drugem delu pa si boste lahko vsi, ki bolj ali manj redno pobirate štoparje, prebrali, kakšna pravila veljajo za vas kot voznika avtoštoparja.

Pravila Avtoštoparskega bontona, ki veljajo za avtoštoparja:

1) Ponosno. Če že štopate, počnite to tako, kot se spodobi – z visoko in vidno dvignjenim kazalcem. Ne pa da ob cesti stojite kot kup nesreče, ki se ne more odločiti "bi ali ne bi". Bodite ponosni na to, da ste avtoštopar, in se ne sramujte svojega početja. Naj tudi vaše telo izraža: "Potrebujem prevoz. Ali me pelješ?"
2) Kolegialno. Na avtoštoparskih zbirališčih spoštujte vrstni red prihoda in bodite kolegialni. To, da imate vi težji nahrbtnik ali nimate tako lepih nog kot sosednja študentka, še ni dovoljšen razlog, da bi jo hinavsko prehiteli. Češ da ona tako ali tako ne bo imela problema dobiti štopa. Če se kakšen voznik zaustavi točno pred vami, ste seveda upravičeni preskočiti vrsto, saj ste bili izbrani. Vendar se vprašajte: "Kakšen voznik neki je to, da si izbira štoparje? In zakaj je izbral ravno mene?" Zato se ne veselite prehitro in bodite previdni.
3) Pošteno. Dobili ste brezplačen prevoz, zato je najmanj, kar lahko storite, da se prilagodite vozniku. Nikar ne rinite vanj z vprašanji, četudi se vam zdi, da to osnovna vljudnost zahteva od vas. Prošnje, kot so: "Lahko prosim zamenjate radijsko postajo?" ali: "Je možno, da ugasnete cigareto?"prav tako niso primerne. Če vam klima v avtomobilu ne ustreza, imate še vedno možnost, da pri naslednjem ovinku izstopite. Seveda pa to ne pomeni, da morate tiho prenašati prav vse – od nadlegovanj do zlorab. Toda nikar ne pozabite, da ste zaštopali le prevoz, ne pa vožnjo po vaših željah. Zato pa se peljete zastonj!
4) Previdno. Ne glede na to, ali ste ženska ali moški, se izogibajte štopanju v poznih večernih in nočnih urah, saj večina nasilnežev svoje žrtve išče prav v tem času. Če se vam voznik, ki vam ponuja prevoz, zdi sumljiv, raje odklonite prevoz, kot da je to vaš zadnji štop. Vsekakor zaupajte intuiciji! Toliko večja previdnost velja, če vam prevoz ponujata dve ali več oseb, ki jim zaradi nekega čudnega občutka ne zaupate. Bolje štopati pol ure ali uro dlje, kot pa se usesti v napačen in usoden avto. Če si lahko za vsak zaštopan avto zapomnite tudi njegovo registrsko oznako, pa ste že pravi mojster previdnosti.
5) Iznajdljivo. Vas je intuicija pustila na cedilu in ste šele v avtomobilu ugotovili, da ima voznik nepoštene načrte z vami? Hitro dvignite mobilnik in se pretvarjajte, da se pogovarjate: "Čao. A res? Ja, pol si pa nekaj minut vožnje za mano! Jaz se peljem z gospodom v zelenem golfu s celjsko registracijo (natančno opišite avto, kar bo prestrašilo voznika!) in me pelje do Trojan. Seveda, to bi bilo super. Bom izstopil/a na naslednjem odcepu, ko je možno, pa te počakam. No, se vidiva čez par minut!" Stisnite na gumb za končan pogovor in popolnoma nedolžno zaprosite voznika, naj pri naslednjem odcepu ustavi, ker boste počakali prijateljico, ki vas bo kmalu dohitela. Vseeno pa se mu zahvalite za vožnjo, četudi je bila kratka. Ne pozabite: igra mora biti pristna!

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.