Avto
12 ogledov

Avtoštoparski bonton – 2. del

zenska_avto_01 Žurnal24 main
Če smo v prvem delu nanizali pravila Avtoštoparskega bontona, ki veljajo za avtoštoparja, vam tokrat ponujamo pravila za "pobiralca štoparjev" oziroma vse tiste, ki bolj ali manj pogosto v svojem vozilu prevažate avtoštoparje.
 

Preberite še:

Avtoštoparski bonton – 2. del

1) Brez izbirčnosti. Je že res, da ste med tistimi prijaznimi ljudmi, ki pobirajo štoparje, toda to še ne pomeni, da ste na sejmu, kjer si lahko izbirate najbolj simpatičnega in zanimivega avtoštoparja. Ne pozabite, da ni vse zlato, kar se sveti. Pa tudi volk se lahko preobleče v ovco. Zato ne bodite izbirčni in v svoj avtomobil vzemite tudi od dežja premočenega in blatnega štoparja s tremi nahrbtniki. Res je, nekoliko vam bo umazal sedeže, toda to spada k pobiranju štoparjev.

2) Spoštljivo. Na avtoštoparskih zbirališčih spoštujte vrstni red štoparjev, ki čakajo na svoj prištopan prevoz. Morda je tista dolgonoga študentka na sredini vrste zares zelo mična, toda red mora biti. Tudi, ko gre za štopanje. Zato spoštujte nenapisana avtoštoparska pravila in poberite prvega štoparja v vrsti, ki na prevoz čaka najdlje. Če ste kdaj tudi sami štopali, se gotovo spomnite, kako je sredi mrzle zime stati debelo uro na mestu.

3) Sproščeno. Kot je med avtoštoparji veliko takšnih, ki so prepričani, da se morajo za prevoz odkupiti s tono besed, je tudi med pobiralci štoparjev (pre)več takšnih, ki verjamejo, da bodo s tem, da bodo od avtoštoparja izvedeli njegov življenjepis, sprostili napetost, ki nastane med dvema tujcema, ki se peljeta v istem avtomobilu. Ali ste resnično prepričani, da se avtoštoparju ljubi vam razlagati, kaj študira, od kod je, ali ima fanta/punco in kam gre?! Za tiste, ki živite v slepi veri, tole sporočilo: Večina avtoštoparjev si želi čim prej, s čim manj štopi in s čim manj besedami priti na željeni cilj. Tako, da se sprostite in počnite to, kar bi počeli, če avtoštoparja ne bi bilo v avtomobilu. Nič ne bo narobe, če se bosta vozila v tišini kot dva neznanca, ki se ne poznata.

4) Previdno. Nikar se ne slepite, da so vsi avtoštoparji uboge in nedolžne duše. Med njimi so žal tudi takšni prevarantje, ki bodo vašo prijaznost poskušali pošteno izkoristiti. Ni malo primerov, ko je prijazen voznik po tem, ko je odložil še bolj prijaznega štoparja, ugotovil, da mu je izginila denarnica ali kar torbica. Če ste se torej odločili, da boste pobrali avtoštoparja, poskrbite za svojo varnost. Vse dragocene predmete pospravite na varno mesto, ki ne bo dosegljivo potencialnim štoparskim žeparjem. Vsekakor pa imate tudi vi pravico zavrniti avtoštoparja, ki se vam kakorkoli zdi sumljiv. Zaupajte intuiciji!

5) Odločno. Ste v svoje vozilo sprejeli prijaznega štoparja, ki pa se je izkazal za zelo nesramnega in žaljivega, ali celo napadalnega človeka? Ne pozabite, da vi sedite za volanom oziroma da ste vi šef. Ustavite avto in od nemogočega štoparja odločno zahtevajte, da izstopi iz vozila. To je vaša pravica, ki jo lahko kadarkoli uveljavite. To seveda ne pomeni, da boste "reveža" pustili sredi noči na neobljudenem kraju, kjer bo na naslednji štop čakal ure in ure, toda vedno imate pravico si premisliti in obljubljeno razdaljo skrajšati. Če se vam to pripeti, pa ne pozabite, da večina avtoštoparjev ni takšnih in nikar ne obupajte nad tem, da bi še kdaj pobrali kakšnega. Pobiralcev štoparjev vas je namreč vedno premalo ...
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.