Avto
56 ogledov

Bencinske postaje ogrožena vrsta

Bencinska črpalka Profimedias
Japonska ima danes več polnilnih mest za električna vozila kot bencinskih postaj, so sporočili iz japonskega avtomobilskega proizvajalca Nissan.

Po podatkih Nissana je v deželi vzhajajočega sonca trenutno 40.000 polnilnih mest za električna vozila, ta številka pa vključuje tudi zasebne polnilnice na domovih. Bencinskih postaj je medtem 34.000.

S Toyoto niso na isti valovni dolžini

Nissan ocenjuje, da se bo povpraševanje po električnih vozilih v prihodnje povečevalo, njegov največji rival, avtomobilska družba Toyota, pa prihodnost vidi v vozilih na vodikove gorivne celice.

Avtomobili na gorivne celice sicer veljajo za sveti gral zelenih avtomobilov. Poganja jih namreč kemična reakcija med vodikom in kisikom, ki ne proizvaja nič bolj škodljivega, kot je voda.

Razvoj tega zelenega avtomobilskega sektorja na Japonskem pa so zavrli omejena vožnja in pomanjkanje ustreznih polnilnih mest. Okoljevarstveniki trdijo, da bi lahko prav krepitev tega sektorja odigrala ključno vlogo pri zmanjševanju emisij toplogrednih plinov in upočasnitvi globalnega segrevanja.

Komentarjev 1