Avto
26 ogledov

Blestel pri trčenju s pešci

Volvo V40
1/12
Volvo
Najnovejši rezultati šestih preizkusnih trčenj agencije EuroNCAP so dokazali, da inovacije v vozilih prinašajo večjo varnosti na cesti. Pet zvezdic si je med drugim prislužil B-max, ki nima B-stebrička, Volvov novinec V40 pa je najbolj varen avtomobil v svojem razredu v zgodovini testiranj Euro NCAP.

Neodvisna agencija tokrat izpostavlja šest modelov, novi audi A3, ford B-MAX, isuzu D-Max, kio cee'd, renault clio in volvo V40.

Pri nas manj znani japonski proizvajalec Isuzu je presenetil z novo generacijo modela D-max. Njegov predhodnik je na testih leta 2008 "pogrnil" iz lekcije varnosti. Prejšnji model pick-upa je prejel zgolj dve zvezdici za varnost odraslih potnikov in le eno zvezdico za zaščito pešcev. Slabi rezultati so bili dobra lekcija za Isuzu, saj je novinec prejel skupno oceno – štiri zvezdice od možnih petih. Dosegel je 83 odstotkov točk s področja varnosti odraslih potnikov, močno so izboljšali zaščito otrok, napredovali so tudi pri zaščiti pešcev, kjer so prejeli 51 odstotkov točk. Za pet zvezdic je potrebno pri zaščiti potnikov doseči 60 odstotkov točk.

B-maxu inovacije prinesle več varnosti

Z najvišjo oceno – 5 zvezdicami – se je okitil novi mali družinski Fordov avtomobil B-max, ki se ponaša z drsnimi vrati in je kot prvi v serijskem avtomobilu odstranil B-stebriček med prvimi in zadnjimi sedeži, kar pomeni lažje vstopanje na zadnjo klop, še posebej, ko je treba v otroški sedež namestiti otroka. Ker nima B-stebrička, so spodnji in zgornji del utrdili z ultratrdnimi jekli. Materiali so test trčenj Euro NCAP zdržali z odliko, k najvišji oceni pa je pripomogel tudi sistem city safety, ki ga B-max uvaja kot prvi v razredu in v kritični situaciji do hitrosti 30 km/h samodejno zavira in ustavi vozilo. B-max, ki ponuja do sedem zračnih blazin, je prejel 92 odstotkov točk za varnost odraslih potnikov.

V40 prvi z zračno blazino za pešce

V40 si je prislužil maksimalno oceno za varnost, hkrati pa je prejel najvišje ocene za varnost v svojem razredu v zgodovini testiranj. Novi volvo V40 se kot prvi avtomobil ponaša z vgrajeno zračno blazino, namenjeno pešcem. Če pride do trka s pešcem, se v trenutku aktivira zračna blazina, ki z mehkim delom obda trde dele okoli vetrobranskega stekla, nekoliko se dvigne tudi pokrov motorja, kar ublaži udarec in prepreči hujše poškodbe. V segmentu zaščite pešcev je V40 prejel 88 odstotkov točk, kar je najvišja kadarkoli izmerjena ocena. "Razočaral" je le v preizkusu zaščite pešcev, kjer je prejel 75 odstotkov točk, kar je bil pri tokratnem testiranju le peti rezultat.

Euro NCAP | Avtor: Euro NCAP Euro NCAP
Seznam vozil, ki so dosegli najvišjo oceno pet zvezdic, dopolnjujejo kombilimuzine renault clio, kia cee’d in audi A3.

Generalni sekretar pri Euro NCAP Michiel van Ratingen je po zadnjih testiranjih povedal: "V Evropi so pešci vpleteni v kar 14 odstotkov vseh prometnih nesreč. V zadnjih treh letih smo močno povečali zahteve na področju zaščite pešcev, proizvajalci vozil pa so nove zahteve, ki bistveno vplivajo na pridobitev najvišje ocene za varnost, vzeli zelo resno. V40 je dosegel rezultat, ki si ga še pred nekaj leti nismo mogli predstavljati."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.