Avto
7968 ogledov

BMW oklofutal Teslo: "Niste premijski!"

Oliver Zipse BMW Profimedia
Besede prvega moža BMW, ki bodo gotovo še odmevale.

Generalni direktor BMW Oliver Zipse se je po poročanju Automotive News Europe že drugič letos javno lotil Tesle, ki je nenadoma postal hud konkurent tako Bavarcem kot tudi ostalim nemškim in nenemškim premijskim znamkam. Američani so brez dvoma prevzeli globalni in evropski primat pri električnih vozilih, uvajajo inovativne tehnologije izdelave in imajo kljub visokodigitaliziranim vozilom precej manj težav s pomanjkanjem čipov od konkurence.

Zipse je še februarja letos javno podvomil, da bo Tesla sploh sposoben osvojiti prvo mesto pri prodaji električnih vozil, saj da postaja konkurenca vključno z njihovo vse hujša. V vmesnem času je Teslin model 3 septembra postal celo najbolj prodajan avto v Evropi, ne glede na tip pogona. Vmes so začeli prodajati še model Y.

Zipse je zdaj znova nabrusil ost. Na sredini konferenci v organizaciji nemškega finančnega časnika Handelsblatta je dejal, da Tesle ne priznava za tekmeca nemškim premijskim znamkam. "Razlikujemo se glede standardov kakovosti in zanesljivosti," je pojasnil Zipse. "Imamo drugačne poglede na zadovoljstvo strank."

In še: "Tesla ni ravno del premijskega segmenta. Zelo hitro rastejo predvsem po zaslugi zniževanja cen. Mi sami tega ne bi počeli, saj je treba razmišljati na dolgi rok," pravi šef münchenskega velikana, ki sicer ne slovi kot ravno imun na velike popuste. 

Tesla Y | Avtor: Anže Petkovšek Tesla Y Anže Petkovšek

Kaj na Zipsejeve besede pravi Consumer Reports

Odmevna lestvica najboljših avtomobilskih znamk Consumers Reports 2021 delno pritrjuje Zipsovim besedam, ne pa v celoti. Po tej najnovejši obširni ameriški raziskavi iz februarja letos, ki vključuje številne dejavnike od zanesljivosti do voznih lastnosti, stroškov in zadovoljstva strank po vsej proizvajalčevi paleti je BMW precej izboljšal svoj položaj. Skočil je kar na skupno drugo mesto takoj za Mazdo in celo pred Subaruja, Porscheja ter Hondo.

Tesla je bil po tej raziskavi še lani najbolje uvrščena ameriška znamka, a je letos padel za pet mest na 16. mesto. Navzdol so ga potegnile sveže težave z zanesljivostjo nekaterih sestavnih delov pri model S, model X in takrat še povsem novem model Y. Najbolj prodajan model 3 pa se je v isti primerjavi izkazal kot zelo zanesljiv avto. 

Consumer Reports še navaja, da so lastniki tesel v veliki večini zelo zadovoljni s svojimi vozili, zelo dobro so se avti izkazali tudi v organiziranih testnih vožnjah in delovanju tehnologije.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 1
  • Kathy_Holmes 15:37 11.november 2021.

    Google je plačal od 400 do 800 dolarjev za dnevno spletno delo od doma. V prvem mesecu sem prejel 21758 $ in 29467 $ v zadnjem mesecu google pay doma za 3 ure dela na dan. ... >>>>>>>>>>> 𝐖𝐰𝐰.𝑫𝒐𝒖𝑰𝒏𝒄𝒐𝒎𝒆.𝐜𝐨𝐦