Avto
7266 ogledov

BMW predstavil revolucionarno rešitev

BMW logotip EPA
Čeprav so pri BMW eni najbolj zagrizenih zagovornikov vozil z dizelskimi motorji, so zdaj iznašli revolucionarno rešitev za svoja vozila.

Avtomobilski proizvajalci so ob vse strožjih zakonodajskih omejitvah glede izpustov CO2 v ozračje, ki se bodo do leta 2030 zgolj še zaostrovala, prisiljeni razvijati in najavljati nove tehnologije. Kot kaže bodo vsaj v začetku prevladali hibridi in priključni hibridi, dokler se dokončno ne uveljavijo 100-odstotno električna vozila.

Avto BMW predstavil velikana

Zdaj so pri BMW najavili, da bodo njihovi priključni hibridi v mestih, kjer je zrak najbolj onesnažen, sposobni izklopiti motor na notranje zgorevanje in voziti zgolj na elektriko. S tem bodo zadovoljili vse strožja pravila mest, ki bi utegnila v prihodnosti dovoljevati vožnjo zgolj brezemisijskim vozilom, že zdaj pa lahko omejujejo promet nekaterim vozilom z dizelskimi motorji.

BMW X5 | Avtor: Žiga Intihar/BMW Žiga Intihar/BMW

BMW serija 8 Avto Slogan za BMW, ki je razdvojil Nemčijo

"Avtomobili bodo delovanje med motorjem na notranje zgorevanje in elektromotorjem preklopili samodejno," je za Reuters na avtomobilskem salonu v Los Angelesu dejal član uprave BMW zadolžen za razvoj Klaus Froehlich. Avtomobili bodo motor na notranje zgorevanje v priključnih hibridih izklopili na podlagi zmožnosti povezljivosti in navigacijskega sistema. Ko bodo zaznali, da je avtomobil v območju, kjer veljajo omejitve glede vožnje vozil na podlagi izpustov CO2, bo začel delovati zgolj električni motor, ki omogoča vožnjo brez izpustov emisij v ozračje. Froelich je pri tem izpostavil novo generacijo priključnega hibrida BMW X5, ki zzmore zgolj s pomočjo električnega motorja in baterije prevoziti do 80 kilometrov poti na elektriko.

BMW serija 8 Avto V Krškem smo si ogledali BMW, ki vas ne bo pustil hladnih

BMW trenutno tehnologijo testira v nemških mestih in jo predstavlja lokalnim oblastem, ki razmišljajo, da bi določene dele mest zaprli za promet s starejšimi dizelskimi vozili. Podobno razmišljajo v Parizu, Londonu in tudi v drugih večjih svetovnih mestih. 

Avto Mami ukradel BMW, njena reakcija postala viralna

Kupci kljub vsej gonji proti dizelskim vozilom še vedno niso množično prestopili na stran električnih avtomobilov, se je pa močno povečala prodaja bencinskih. Težava pri prodaji električnih vozil je pomanjkljiva infrastruktura za polnjenje baterije. Prav zato so priključni hibridi, ki omogočajo tudi vožnjo zgolj na elektriko, za daljše poti pa se zanašajo na bencinski ali dizelski motor, verjetnejša izbira kupcev v prihodnjih letih. Priključni hibridi naj bi bili v Evropi priljubljeni predvsem tam, kjer „pri hiši“ nimajo več vozil za različne načine uporabe, še pravi Froehlich.

Komentarjev 2
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.