Avto
3231 ogledov

Bodo avtomobilski proizvajalci preživeli krizo?

Volkswagen tovarna proizvodnja Epa
Kot kažejo indeksi z nemške borze DAX, avtomobilski proizvajalci med nemškimi gospodarskimi velikani razpolagajo z največjimi rezervami gotovine.

Gospodarska kriza, ki jo posledično povzroča epidemija korona virusa, bo od marsikaterega podjetja zahtevala, da porabi svoje finančne rezerve, kar je lahko zelo problematično, če te niso velike. A nekatera podjetja v tem oziru dobro stojijo, in avtomobilska industrija je za zdaj kar dobro preskrbljena. Kot poroča nemški gospodarski tednik Wirtschaftswoche, namreč nemški avtomobilski proizvajalci razpolagajo s precejšnjimi rezervami, ki jim bodo olajšale prehod skozi krizno obdobje.

Seat alhambra 25 let Avto Popravek: Sredi vsega tega kaosa se je poslovil ljubljenec družin

Trideset gospodarskih velikanov, ki kotirajo na nemški borzi, namreč skupno razpolaga z rezervami 362,7 milijarde evrov. Najviše je sicer Deutsche Bank s 138 milijardami evrov, ki ji sledijo druge finančne ustanove. A med 26 podjetji iz nefinančnega sektorja najbolje kaže avtomobilskim proizvajalcem. Wirtschaftswoche navaja, da skupina Volkswagen razpolaga z rezervami v višini več kot 53,3 milijarde evrov, Daimler pa ima na razpolago 30 milijard evrov.

BMW tovarna Avto Toliko denarja vsak dan izgubijo nemški proizvajalci avtomobilov

Mercedes-Benzova tovarna v Keschemetu | Avtor: Mercedes-Benz AG Mercedes-Benz AG

Prihajajo težki časi

A nemški strokovnjak za avtomobilski trg Ferdinand Dudenhöffer kljub temu napoveduje, da se nad avtomobilsko industrijo zgrinjajo temni oblaki, saj bi lahko delo v njej izgubilo do 100 tisoč od sedanjih 830 tisoč delavcev. Povpraševanje po avtomobilih bi se lahko namreč letos zmanjšalo za petnajst odstotkov, za njegovo povrnitev na raven pred krizo pa bi lahko bilo potrebnih celo deset let. V nemških avtomobilskih tovarnah so čez noč zabeležili presežke od 1,3 do 1,7 milijona proizvedenih vozil, česar ne bodo mogli dolgoročno urediti niti s skrajšanim delovnim časom. Hkrati je Dudenhoffer izračunal, da avtomobilska industrija vsak krizni dan izgubi 360 milijonov evrov.

Revoz Avto Revoz še naprej brez proizvodnje

Zmanjševanje povpraševanja je bilo sicer mogoče čutiti tudi pred koronavirusno krizo, saj se je proizvodnja novih avtomobilov v Nemčiji lani s 5,1 milijona leto pred tem zmanjšala na 4,7 milijona, kriza pa je problem še poglobila. Po predvidevanjih naj bi se povpraševanje po novih avtomobilih letos zmanjšalo za 15 odstotkov v Nemčiji, 20 odstotkov na Kitajskem, 25 odstotkov v Franciji in ZDA ter 30 odstotkov v Italiji. Pesimistični scenarij zato predvideva, da bodo nemški avtomobilski proizvajalci izdelali le še 3,8 milijona avtomobilov.

Mercedes-Benzova tovarna v Keschemetu | Avtor: Mercedes-Benz AG Mercedes-Benz AG

Težave tudi pri nas?

Dudenhöffer pravi, da vzrok za težave ne bodo prekinjene oskrbovalne verige, ampak bolj zmanjšanje povpraševanja pri kupcih, ki se bodo v negotovem ozračju krize bolj obotavljivo odločali za nakup novih avtomobilov. Kot možno rešitev za povečanje povpraševanja sicer Dudenhöffer predlaga zmanjšanje davka na dodano vrednost ali celo uvedbo negativnega davka na dodano vrednost.

Tako se je Aiko Toyoda priklonil v znak opravičila lastnikom vozil slavne japons Pomiril zaposlene Avto Akio Toyoda: "Tudi to bo minilo"

Žal so to slabe novice tudi za naše kraje. Zmanjšanje proizvodnje nemških avtomobilskih proizvajalcev, kakor tudi avtomobilskih proizvajalcev v drugih državah, bi lahko namreč precej prizadelo tudi slovenske dobavitelje, ki so močno povezani z avtomobilsko industrijo in tudi odvisni od nje.

Komentarjev 1