Avto
1020 ogledov

Toliko km/h resnično zmore novi najhitrejši avto na svetu

Bugatti chiron Bugatti
Pri Bugattiju so le izdali, koliko je maksimalna hitrost njihovega modela chiron. A v istem stavku so zelo razočarali njegove kupce, saj je ne bodo mogli nikoli doseči.

Pa jo imamo, končno hitrost neuradno najhitrejšega avtomobila na svetu. Na analognem merilniku je kot zadnja zapisana famozna vrednost 500 km/h, ampak doslej se ni vedelo, kako blizu ji dejansko lahko pride chiron. Šef razvojnega oddelka pri Bugattiju Willi Netuschil pa je za Autoblog.com razkril, da je končna hitrost tega hiperavtomobila 458 km/h! Trenutno uradno še vedno najhitrejši avto na svetu in chironov predhodnik veyron ima maksimalno izmerjeno hitrost 430,9 km/h.

A čeprav je chiron s svojim W16 osemlitrskim motorjem (1.103 kW/1.500 KM) tako sposoben, njegovi lastniki tega ne bodo mogli v celoti doživeti. 

Netuschill je namreč opozoril, da takšna hitrost zahteva ne le izredno dolgo ravnino, temveč tudi izredno dolgo zavorno pot in ob tem spomnil, da je Volkwagnova testna proga v bližini Wolfsburga ena redkih, ki sploh omogoča doseganje takšnih končnih hitrosti. Povedano drugače - na celotnem planetu je tako ali tako samo nekaj krajev, na katerih je z avtom na bencinski pogon mogoče doseči tovrstne vrtoglave hitrosti. 

In zato je Bugatti hitro ohladil naročnike, ki bodo vplačali po dva milijona avtov za primerek, saj bo najvišja hitrost omejena "le" na 420 km/h. S tem bo še vedno omogočal hitrosti, ki jih lahko ponudi le pešcica drugih avtov na svetu.

So pa pri znamki napovedali, da bodo uradno in brez blokade chironu pretegnili noge do maksimuma leta 2018, ko naj bi se vpisal v Guinnessovo knjigo rekordov kot novi najhitrejši na svetu. 

Driftanje z dvema milijonoma?

Chiron pa ima še eno zelo zanimivo lastnost. Čeprav gre za na vsa štiri kolesa gnan stroj, ima poseben program s funkcijo driftanja, podobno kot denimo ford focus RS. Ideja sicer pri tako dragi igrači deluje kar malce pošastno, pa vendar priča o inženirski mojstrovini, ki jo predstavlja eden najdražjih serijskih avtomobilov na svetu.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.