Avto
587 ogledov

Če bi kupili delnico tega giganta maja 2019, bi danes imeli trikrat več

Tesla logo Profimedia
Spodbudni rezultati tudi za naprej.

Ameriški proizvajalec električnih avtomobilov Tesla je v zadnjem četrtletju lani ustvaril 105 milijonov dolarjev čistega dobička, kar je 25 odstotkov manj kot v enakem obdobju predlani, je pa drugo zaporedno dobičkonosno trimesečje, kar so vlagatelji pozdravili in potisnili delnice višje. Družba je sicer v celotnem letu poslovala z izgubo.

Prihodek od prodaje je v zadnjem četrtletju dosegel 7,38 milijarde dolarjev, kar je dva odstotka več kot v enakem obdobju predlani in nad pričakovanji analitikov, je poročanje nemške tiskovne agencije dpa povzela STA.

V celotnem letu je družba beležila 862 milijonov dolarjev izgube, potem kot je minus leto prej znašal 976 milijonov dolarjev.

Tesla logo | Avtor: Profimedia Profimedia

Obeta se skokovita rast izdelanih

Tesla je lani izdelal skupaj 367.500 vozil, v zadnjem četrtletju pa 112.000. V letošnjem letu naj bi zlahka dosegel proizvodnjo 500.000 vozil v Kaliforniji in Šanghaju na Kitajskem, rast dobičkov pa bo morda motena v prihodnje le ob izdaji novih modelov na trg.

Nove športne terence Model Y naj bi začeli na Kitajskem izdelovati leta 2021, Tesla načrtuje letos začetek omejene proizvodnje svojih tovornjakov v Kaliforniji, v prihodnje pa se obeta prva evropska tovarna, in sicer v Nemčiji.

Vlagatelji so bili zadovoljni z drugim četrtletjem zapored z dobičkom, bili pa so tudi prijetno presenečeni nad sporočilom, da so v kalifornijski tovarni že začel pred rokom izdelovati Model Y, kar je za kroničnega zamudnika z roki prijetno presenečenje.

Delnice Tesle so se v podaljšanem borznem trgovanju po objavi rezultatov podražile za 11,64 odstotka na 648,60 dolarja. Od maja lani se je vrednost delnic Tesle več kot potrojila in tržna vrednost Tesle je že presegla Volkswagen in General Motors ter Ford skupaj.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.