Avto
22 ogledov

Čebljanje za volanom se ne konča dobro

telefoniranje med vožnjo Shutterstock
Danes se začenja poostren nadzor uporabe mobilnih telefonov med vožnjo. To redno počne vsaj četrtina slovenskih voznikov, čeprav je dokazano, da se takrat voznik vede, kot da bi bil konkretno pijan.

Akcija bo trajala do 22. januarja, njen namen pa je zmanjšati možnost prometnih nesreč zaradi telefoniranja med vožnjo in opozoriti na nevarnost takšnega početja.

Telefoniranje brez uporabe prostoročnih naprav med slovenskimi vozniki postaja vse bolj prisotno. Govorjenje po telefonu je primerljivo z opitostjo za volanom, ki se je vozniki že zavedajo, uporabe mobilnega telefona pa pač ne. "Telefon je moteč dejavnik. Telefoniranje je enako, kot če bi imel voznik v krvi 0,8 promila alkohola, saj je voznik popolnoma odsoten. Voznik, ki je med vožnjo zbran, se je sposoben na nevarno situacijo odzvati v 0,6 sekunde. Istemu vozniku z motečim dejavnikom se je po naših testih, ki smo jih opravili v centru varne vožnje Vransko, odzivni čas povečal za sto odstotkov in več. Pisanje SMS-sporočil je še nevarnejše, saj še motorično onesposobi voznika," pojasnjuje inštruktor varne vožnje Brane Legan.

Slovenska zakonodaja telefoniranje med vožnjo sicer dovoljuje ob uporabi naprave za prostoročno telefoniranje, ki stane nekaj deset evrov, čeprav niti temu Legan ni naklonjen, saj je po njegovih besedah voznik med telefoniranjem v vsakem primeru odsoten. Na policiji svetujejo, naj vozniki med vožnjo ne telefonirajo, če je nujno, pa naj ustavijo na primernem mestu zunaj vozišča.

Komentarjev 4
  • Manu 12:54 16.januar 2013.

    Mislim, da vsi vemo, kako nevarna je uporaba telefona med vožnjo, čeprav ga večina tudi nekajkrat na mesec tudi uporabimo. Že ko pomisliš, da si se pred nekaj minutami pogovarjal po telefonu, se same vožnje ne spomniš. Zato sami moramo ...prikaži več biti kritični do tega, če pa nas policaji že ustavijo, je pač delajo svoje delo in za kazens smo si smai krivi, brez ugovarjanja.

  • feferon 10:38 16.januar 2013.

    A policija pa to seveda sme....bog i batina kajne?

  • rogg 09:38 16.januar 2013.

    Še huje je, ko ustavijo na nepreglednem mestu, takoj za ovinkom in na cestišču.Kako dokazati krivdo, če se mu zakadiš v zadek?