Avto
21 ogledov

Čeprav nočejo, so ostali prvi

Toyota EPA
Toyota kljub drugačnim vestem izpred nekaj dni vendarle ostaja na 1. mestu po globalni prodaji vozil. S končnimi podatki so namreč prehiteli Volkswagen.

Pred dnevi smo poročali, da se je Volkswagen prvič v zgodovini zavihtel na prvo mesto po globalni prodaji vozil in iz prestola sunil Toyoto. A sveži podatki o prodaji vozil vendarle kažejo, da je Toyota ostala v vodstvu, poroča ugledni Bloomberg.

Toyota je namreč skupaj z ostalimi svojimi hčerinskimi družbami (Hino, Daihatsu) kupcem v 2014 dostavila 10,23 milijonov vozil, kar je triodstotna rast v primerjavi z letom prej. Volkswagen je sicer beležil še boljšo, 4,2-odstotno rast, a je prodal "le" 10,14 milijona vozil. Na tretje mestro se je uvrstil General Motors z 9,92 milijona (+2,1 odstotka).

Na presenetljiv vzpon nadaljni Toyote naj bi najbolj prispevala dobra prodaja njenih suvov v ZDA, predvsem kompakntega RAV4 in srednje velikega higlanderja, ki sicer v Sloveniji ni na prodaj. 

"Njihov prvi cilj ni ostati številka 1," pa o trenutni miselnosti v avtomobilskem gigantu pravi analitik Peggy Furusaka. Japonski strokovnjak meni, da pri Toyoti ne bi imeli težav s tem, da bi izgubili tron, saj je prvemu možu Akiu Toyodi te dni bolj v ospredju dobičkonosnost njihovih modelov. Med drugim v ta namen razmišljajo tudi o dodatnih tovarnah, ki bi jih zgradili izven Japonske. 

Toyota sicer predvideva, da bo letos prodala manj vozil kot lani, tudi zaradi novih davkov, ki so bili nedavno uvedeni na Japonskem, slabša prodaja je tudi na drugih trgih Azije, medtem ko so lahko zadovoljni s prodajo v Evropi in ZDA.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.