Avto
12 ogledov

Cimos v roke tujcu

Gerd Rosendahl Osebni arhiv
Cimos bo odslej vodil tujec, saj je vodenje enega ključnih slovenskih imen v avtomobilski industriji prevzel Gerd Rosendahl.

Po poročanju Automobilwoche je Gerd Rosendahl z današnjim dnem postal novi predsednik uprave Cimosa. 58-letnik, v mlajših letih tudi rokometaš in član nemške reprezentance, je bil nazadnje direktor družbe Fischer Automotive iz ZDA, v avtomobilski branži pa je prisoten že več desetletij. 

Rosendahl prevzema Cimos v turbulentnem obdobju, čeprav je morda glavni vihar že minil. Kot je znano, je bila maja zaključena prisilna poravnava, s čimer so upniki v družbi pridobili lastninske deleže. Glavni lastnik je tako s 47-odstotnim deležem postala Družba za upravljanje terjatev bank (DUTB), država ima četrtinski delež, med lastniki je tudi pet slovenskih bank in družba Svetovne banke. Že kmalu naj bi Cimos zopet menjal lastnike, saj je za jesen predvidena odprodaja. Strateškega partnerja naj bi tako dobili že do konca letošnjega leta.

V svetu cenjeno ime

Cimos zaposluje okoli 7.000 ljudi in je eden glavnih slovenskih izvoznih podjetij. Specializirano je za avtomobilsko industrijo, še posebej za sestavne dele turbin, pri čemer sodeluje z vsemi največjimi dobavitelji, kot so Honeywell Turbo Technologies, Bosch Mahle Turbo Systems in Borg Warner Turbo Systems. Morda je ravno med temi imeni tudi novi strateški partner.

Lani je Cimos predstavil prototip pedala zavore iz aluminija, ki ga odlikuje izredna lahkost v primerjavi s klasičnimi stopalkami drugih dobaviteljev.

Cimosove izdelke je mogoče med drugim najti v vozilih znamk Ford, BMW, PSA in Audi. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • Xerxes 16:09 01.julij 2015.

    Cimos vodi tujec - v članku pa lepo piše, kdo so lastniki. Namerno zavajanje, da bi nacionalisti, xenofobi ipd brali članek, ali kot pogosto zgolj nepismenost pisca članka, A.L. ?