Avto
62123 ogledov

Preverili so 1.200 slovenskih črpalk za gorivo, toliko jih laže ...

Bencinska črpalka Bralec
Razbijamo mit: ali in za koliko nas bencinske črpalke goljufajo pri količini natočenega goriva?

"Včeraj se mi je spet zgodilo nekaj, kar se mi občasno zgodi na Petrolovih bencinskih črpalkah, a je sedaj preseglo vse meje," je zapisal bralec v pismu, ki ga je poslal na uredništvo. Kot pojasnjuje, je v še zdaleč ne prazen rezervoar renaulta espaca natočil kar 84,56 litra dizla, čeprav ima po deklaraciji prostornine le za 85 litrov. 

"Me je pa skoraj kap, ko sem prišel notri in na računu zagledal, da sem nalil 84,56 litra dizla."

Bralec trdi, da se mu na določenem tipu (Petrolovih) črpalk pogosto dogaja, da mu merilnik na črpalki izmeri nenavadno visoko količino natočenega goriva, prepričan je tudi, da se začne "nekaj dogajati" po iztočenih prvih 60 litrih. "Enkrat sem notri nalil celo več, kot drži posoda za gorivo."

"Domnevam, da prodajalci celo vedo te zadeve, saj se povsod nekaj začnejo opravičevati na fiziko in gostoto pri različnih temperaturah in podobno." 

Vsaka točilna naprava ima strokovni obisk vsaj na dve leti

Poizvedeli smo, ali lahko do takšnih odstopanj resnično prihaja, saj vozniki velikokrat podvomijo o resnicoljubnosti črpalk. 

Nadzor nad pravilnostjo delovanja čisto vsake komercialne merilne naprave za točenje goriva tako kot še za mnoge druge merilne naprave redno izvajajo na Uradu za meroslovje, podlago za to pa imajo v pravilniku, ki je bil nazadnje posodobljen pred dvema letoma.

Inšpektorica Mojca Požar je za Žurnal24 pojasnila, da morajo biti točilne naprave na bencinskih črpalkah overovljene (preverjena točnost) najmanj na dve leti, če gre za novejše naprave in najmanj na eno leto pri starejših napravah. Da neka naprava izkazuje točnost, dokazujejo nalepke Urada. Če je potreben servis naprave, mora biti pred ponovno uporabo opravljena izredna overitev. 

Bencinska črpalke | Avtor: Žurnal24 Žurnal24

Za koliko se lahko naprava zlaže pri 40 litrih

Inšpektorica pojasnjuje, da lahko neka točilna ročka pri maksimalnem pretoku pogreši iztočeno količino največ za 0,5 odstotka. Če merilnik pokaže, da smo v naš rezervoar natočili 40 litrov, se je lahko črpalka pri tej količini zmotila za največ dva decilitra. Pri 80 litrih torej največ 0,4 litra. Ko opravijo overitev (redne vsako leto oziroma na dve leti), so inšpektorji pri dovoljenem pogrešku še strožji, takrat lahko črpalka "laže" za največ 0,3 odstotka, da prejme novo nalepko in si s tem podaljša dovoljenje.

Točnost naprav nadzorniki in inšpektorji urada preverjajo tudi v postopku inšpekcijskega nadzora.

Preizkusili so jih 1.200, goljufalo jih je ...

"Od leta 2016 naprej smo preskusili okoli 1.200 merilnih sistemov na servisih za gorivo, vendar so bila vsa merila znotraj dovoljenih pogreškov."

Inšpektorica Mojca Požar

Kako pogosto prihaja do tega, da črpalke slovenskih naftnih trgovcev znotraj eno- oziroma dvoletnega obdobja pričnejo prekomerno odstopati in s tem nedovoljeno oškodujejo voznike? "Naš odgovor se nanaša na stanje, ki smo ga ugotovili v kontrolnih preskusih v postopkih inšpekcijskega nadzora. Od leta 2016 naprej smo tako preskusili okoli 1.200 merilnih sistemov na servisih za gorivo, vendar so bila vsa merila znotraj dovoljenih pogreškov," je jasna Požarjeva. 

"Prijave potrošnikov, ki so prepričani, da je na merilnem sistemu na servisu za gorivo prišlo do napake oziroma da je merilo namerilo več kot je deklarirana prostornina rezervoarja za gorivo v avtomobilu, so dokaj pogoste. Vendar po izvedbi kontrolnega preskusa praviloma ugotavljamo, da imajo merilni sistemi dejanske pogreške znotraj dovoljenih meja."

Inšpektorica Mojca Požar

Kako je potem mogoče, da prihaja do tako pogostih kritik na domnevno netočnost točilnih črpalk? "Ni umestna primerjava točnosti deklarirane vrednosti rezervoarja za gorivo, katerega prostornina ni preverjena po kriterijih in zahtevah za merilni instrument, s točnostjo naprave za točenje goriva, ki mora izpolnjevati zahteve Pravilnika. Poleg odstopanj zaradi 'netočnosti' samega rezervoarja za gorivo velja opozoriti tudi na možnost, da se ob točenju goriva deaktivira poseben tlačni ventil, ki odreja odzračevanje rezervoarja, posledično pa se v rezervoar napolni bistveno več (tudi okoli 10 litrov) goriva, kot je deklarirana prostornina rezervoarja."

Kaj storiti ob utemeljenem sumu?

Napake so lahko kljub temu mogoče. Če je potrošnik trdno prepričan, da težava ni v avtu, temveč dejansko v napravi, potem ima možnost, da sum prijavi pri Sektorju za meroslovni nadzor na Uradu za meroslovje. "Inšpektor bo najprej preveril, če ima merilni sistem veljavno overitev, kar je razvidno iz overitvenih oznak na merilu (na okrogli nalepki zelene barve je preluknjan mesec in leto veljavnosti, kar lahko preveri že potrošnik). Nato praviloma izvede še kontrolni preskus, kjer se predvsem preveri, če merilo še vedno izpolnjuje v Pravilniku predpisane zahteve glede dovoljenega pogreška." 

andrej.leban@zurnal24.si

Komentarjev 12
  • McClain 21:07 17.september 2018.

    ma to vse skup ni nič, na velenjskem OMV (le dokler so tam imeli franšizo Jeleni, znani po šankrokovcu ) je bilo moč v 65 l tank n aliti 73 litrov. Ta je pa res huda!! In ko sem franšizojemalce ...prikaži več dobronamerno in kljub vsemu popolnoma umirjeno pojkliucal domov, da bi morda le preverili zadeve, so mi vrgli telefon dol. Sicer je pa lahko softwarsko narejeno tako, da recimo le vsakemu sedmemu zgoljufa za recimo 5% in težko bo kontrolna meritev to pokazala.

  • Hana 16:49 14.september 2018.

    "Pomote" so v drzavnem interesu. Drzava pac od vsakega "dodatno" prodanega litra veselo kasira!

  • Dretje 12:05 13.september 2018.

    Sem tankal na Petrol Hrastnik 25 litrov v motor katerega ima tank s rezervo vred 12 litrov. Ko sem zagrozil s inšpekcijo so mi delali, da sem pa mogoče v žep zlil bencin. Naj mi prosim to kdo razloži.