Avto
28900 ogledov

Prepoved snežnih verig?

Zimske gume Profimedia
Od danes velja obveza zimske opreme na motornih vozilih.

Od danes pa do 15. marca prihodnje leto morajo biti vsa vozila opremljena z obvezno zimsko opremo. Ta pozimi, ko so vremenske razmere nepredvidljive, predstavlja temeljni pogoj za varno udeležbo v prometu, so opozorili na ljubljanski policijski upravi.

V skladu z zakonodajo se na slovenskih cestah pozimi kot ustrezna zimska oprema šteje, da je vozilo opremljeno s štirimi zimskimi pnevmatikami. Alternativa temu so letne pnevmatike, če ima voznik v prtljažniku še snežne verige. Ustrezno opremljeno mora biti tudi priklopno vozilo.

Zakaj ne bi še ti preveril, informativni izračun za tvoj avto in se prepričal o prednostih WIZ. Poskusi, nič te ne stane.

Test pnevmatik na Vranskem Reportaža Avto Zimska proti letni pnevmatiki

Kot so opozorili na Policijski upravi (PU) Ljubljana, morajo udeleženci v prometu, predvsem pa vozniki motornih vozil, v zimskem času računati na možnost hitrih sprememb voznih razmer. Od danes naprej pa bodo policisti ob svojem rednem delu pri nadzoru cestnega prometa preverjali tudi opremljenost vozil s predpisano zimsko opremo, povzema STA.

V Avstriji morajo obvezno opremo uporabljati že od začetka novembra. V minulih dneh je marsikatere dele države pokril sneg do nižin. 

Upravitelj slovenskega avtocestnega omrežja Dars je sicer ministrstvu za infrastrukturo, ki pripravlja novi zakon o pravilih cestnega prometa, priporočil, naj bi tudi v Sloveniji tako kot v Italiji, Avstriji in na Hrvaškem zimske razmere na cestah vladale en mesec dlje, torej od 15. novembra do 15. aprila. 

Prav tako Dars zaradi škode, ki jo povzročajo na cestišču, predlaga prepoved uporabe snežnih verig na avtocesti ("nameščanje snežnih verig je odpustek za tiste voznike, ki imajo slabe pnevmatike"). Vsa vozila pa bi morala imeti obvezno najmanj 4 mm profila na (avtomatsko zimskih) pnevmatikah.

Prav tako bi povišali kazni za neupoštevanje uporabe zimske opreme s 40 na 100 evrov in strožje postopali proti voznikom z neočiščenimi vozili.

Primerna oprema avtomobila, ko temperature padejo pod sedem stopinj Celzija, so le kakovostne zimske pnevmatike, poudarjajo na AMZS. Zimske pnevmatike imajo poleg opazno globjega profila in lamel za boljši oprijem tudi drugačno gumeno zmes, ki je namenjena nizkim temperaturam. Po navedbah AMZS zmes letnih pnevmatik pri nizkih temperaturah otrdi, posledično pa se poslabšata oprijem in vodljivost vozila.

Zimska nesreča gume Da ne boste kot tale Avto Vsi testi zimskih gum 2019 v različnih dimenzijah na enem mestu

Razliko med zimsko in letno pnevmatiko ponazarjajo tudi z dolžino zavorne poti. Po podatkih AMZS je pri hitrosti 50 kilometrov na uro zavorna pot v snegu z zimskimi pnevmatikami 31 metrov, z letnimi pa 62 metrov. Na poledeneli cesti pa je pri hitrosti 30 kilometrov na uro zavorna pot z zimskimi pnevmatikami 57 metrov, medtem ko je z letnimi 68 metrov.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 12
  • Zoran Vules 16:47 17.november 2019.

    Ni mi jasno.Tudi če bo 15 novembra 20 stopinj je obvezna zimska oprema.A oprijem je slabši.Za zimske je potrebno 6 st. ali manj.Ni logike kot ni logike pri omejitvah hitrosti.

  • Matjaz Mraz 19:28 16.november 2019.

    Vse OK. Se strinjam s tabo. Sedaj bomo pri 15 st Celzija radirali zimske gume, tako da postanejo popolnoma neuporabne ko pride do pizdarije na cestah. Je pa res v času sneženja avtocesta se najbolj zgledno očiščena, če ne upoštevam ...prikaži več gorskih cest, ki si jih spluzijo kmetje kar sami. Prideš v dolino pa katastrofa!

  • Laznivi 23:18 15.november 2019.

    Se ena vecmilionska studija upliva verig na asfalt ???? Spravite se gradit mankajoce odseke on mankajoce 3 pasove.... Mimo grede uprasanje darsu koliko milimetrov novih avtocest ste zgradili letos ? In mimo grede koliko €€€ dobickov si boste porazdelili konec leta ???

Sorodne novice