Avto
23423 ogledov

Vsi testi zimskih gum 2019 v različnih dimenzijah na enem mestu

Zimske gume vulkanizer pnevmatike Profimedia
Katera zimska guma je dobra za moj avto? Letošnji testi zimskih pnevmatik v različnih dimenzijah na enem mestu.

Dobre zimske gume ne razkriva njena cena, temveč predvsem njene zmogljivosti. Primerjalne neodvisne teste zimskih pnevmatik objavljajo različne ustanove in združenja: avtoklubi (AMZS/ADAC/ÖAMTC ali ACE/GTÜ) in specializirane medijske hiše (AutoBild, Auto Motor und Sport, AutoExpress ...)

Posamezni objavljeni testi pa se vsako leto med seboj razlikujejo glede dimenzije testiranih pnevmatik, ena ustanova (recimo AMZS) vsako leto testira praviloma po eden do dva dimenzijska razreda.

Na enem mestu smo zbrali najbolj relevantne evropske teste zimskih gum 2019, da vam bodo v pomoč in orientacijo pri nakupu. 

vulkanizerstvo Vodič za telebane Avto Znaki, kako ločiti dobrega vulkanizerja od takšnega, ki vam bo povzročil stroške

Kaj pa, če za svoj avto potrebujem gume v velikostnem razredu, ki letos ni bil testiran? Če gre za dimenzijo, ki je po merah in namenu blizu testiranim, potem bolj kot ne veljajo isti rezultati oziroma razporeditev. Za številne modele pa so še vedno aktualni tudi testi iz prejšnjih sezon, saj posamezne generacije modelov pnevmatik na trgu vztrajajo po več let.

Pred nakupom se velja posvetovati z izkušenim vulkanizerjem, ki bo znal svetovati glede primernih modelov za vaš tip vozila in načina vožnje (število prevoženih kilometrov, relief ...) Pri morebitnem nakupu prek spleta bodite posebej pozorni, da iščete med pnevmatikami, ki so prilagojene za srednjeevropski tip zime!

Test pnevmatik na Vranskem Reportaža Avto Zimska proti letni pnevmatiki

Dimenzija 185/65 R15 T 

Te gume so namenjene manjšim kombilimuzinam in je ena bolj pogostih dimenzij na cestah. Na njih se vozijo denimo VW polo, kia ceed, starejši citroen berlingo ... Le tri preskušene pnevmatike so dobile skupno oceno zelo priporočljivo oziroma 4 zvezdice. Za najboljšo so glede na njene različne sposobnosti in lastnosti razglasili dunlop winter response 2, za njo pa kleber krisalp HP3. Na tretjem mestu je pirelli cinturato winter. 

Več o testu, ki so ga skupaj opravili slovenski AMZS in sorodni evropski avtoklubi (ADAC, ÖAMTC ...), TUKAJ. 

Vulkanizer, menjava pnevmatik gum, gume, pnevmatike Slovenija Avto AMZS test zimskih gum za kombilimuzine in dostavnike

Dimenzija 225/45 R17 (91H) 

Test so opravili pri nemškem Auto Bildu. Dimenzija je zelo razširjena med novodobnih avtomobilov kompaktnega razreda, pa tudi avtomobili večjih velikosti: audi A3, VW golf, mazda3, mercedes A, B, C, peugeot 308, renault megane, seat leon, ...

Najprej so iz nabora kar 53 razpoložljivih pnevmatik v času testa na podlagi zaviranja na mokrem izločili vse tiste gume, ki si ne zaslužijo, da bi jih kupec sploh povohal, pa četudi bi bile zastonj. Gre predvsem za nizkocenovne in "no-name" gume pretežno kitajskih proizvajalcev. Nato so na podlagi zaviranja na snegu izločili še 10 pnevmatik, ki očitno niso zares namenjene zimi. Preostalih 20 modelov pa so izdatno pretestirali. 

Kot najboljšo in najbolj uravnoteženo v tem razredu je Auto Bild za leto 2019 razglasil continental wintercontact TS 860. Sledijo v tem vrstnem redu glede na uvrstitev na lestvici:
goodyear ultragrip performance G1, 
bridgestone blizzak LM 005,
michelin alpin 6,
apollo aspire XP winter,
bridgestone blizzak LM 005,
vredestein wintrac pro, 
BF goodrich g-force winter 2,
semperit speed-grip 3,
hankook winter i*cept RS²,
uniroyal MS plus 77,
nexen winguard sport 2,
fulda kristall control HP2,
nokian WR snowproof,
yokohama bluearth-winter (V905),
kleber krisalp HP3,
dunlop winter sport 5,
sava eskimo HP2,
pirelli winter sottozero 3,
debica frigo HP2,
kumho wintercraft WP7.

Zimske gume | Avtor: Profimedia Profimedia

V isti dimenziji in s hitrostnimi indkeski H in V so letos pnevmatike testirali tudi pri britanskem Auto Expressu. Ubrali so nekoliko drugačen pristop ocenjevanj, vmes je tudi nekaj modelov, ki jih Adacov test ni zaobjel. Zmagovalna pnevmatika je ista tako za Nemce kot Britance, medtem ko nadaljevanje lestvice precej odstopa.

Britanci so svojo lestvico sestavili takole:
continental wintercontact TS 860,
dunlop winter sport 5,
falken eurowinter HS01,
goodyear ultragrip performance+,
hankook i*cept RS2,
michelin alpin 6,
nokian WR snowproof,
pirelli winter sottozero 3,
toyo snowprox S954,
vredestein wintrac pro.

Športni terenec porsche cayenne vam je na voljo že od 51.220 evrov! Samo na Žurn NASVETI Avto Pazljivo pri menjavi pnevmatik večjih dimenzij

Dimenzija 215/55 R17 (H/V) 

Gre za gume, ki so najbolj popularne na malih križancih, kot so audi Q2, hyundai kona, mazda CX-3, škoda karoq, škoda yeti, VW T-roc, opel mokka, seat ateca ...  Pri Auto motor und sport so so vzeli dokaj ozek nabor pnevmatik, zato med njimi ni nekaterih, ki so na slovenskem trgu pogoste. Med gumami, namenjenimi zimskim razmeram, kot jih imamo v Srednji Evropi, so bili samo pri vožnji v snegu pozorni na pet različnih lastnosti, pri vožnji na mokrem in suhem pa še na dodatnih 12 lastnosti.  Auto motor und sport je pnevmatike 215/55 R17 po vrstnem redu razvrstil takole: goodyear ultragrip performance plus (zmagovalka zaradi odlične uravnovešenosti na vseh področjih), bridgestone blizzak LM005 (povsem nova pnevmatika, ki le v malenkostih zaostaja za zmagovalko, najboljše zaviranje v mokrem in na snegu), vredestein wintrac pro (povsem nova, zelo uravnotežena, manjše pomanjkljivosti pri zaviranju na snegu), continental TS 850 P (zadnja, ki je dobila še skupno oceno "zelo dobro"),
michelin alpin 6,
hankook i*cept evo²,
falken eurowinter HS01,
toyo snowprox S954,
pirelli winter sottozero 3,
giti winter W1,
nokian WR snowproof.

Pnevmatike dimenzije homologacija Gume Avto Bližnjica pri gumah, ki vas oropa zavarovanja

Dimenzija 215/60 R17 (91H) 

Gre za gume, ki jih največkrat najdemo na kompaktnih suvih. Pri Auto Bildu so test opravili na enak način in po istem sistemu izločanja slabih pnevmatik. Končni zmagovalec je presenetljiv, saj ne gre za nikakršno premium znamko. Za najboljšo pnevmatiko so razglasili model apollo aspire XP winter. Apollo je sicer indijska znamka, ki je stara že več kot 45 let, v zadnjih letih pa je začela pohod po Evropi in je na prodaj tudi v Sloveniji. Na drugo mesto se je uvrstil bridgestone blizzak LM005, na tretjem pa je continental wintercontact TS 850 P, ki je bila sicer najdražja na testu. Model Apolla je cenejši kar za 50 odstotkov, so izračunali pri Auto Bildu.

Za omenjeno trojico modelov je Auto Bild v prvo deseterico gume razvrstil takole: goodyear ultragrip performance SUV Gen-1,
dunlop winter sport 5 SUV,
cooper discoverer winter,
falken eurowinter HS01 SUV,
kenda wintergen 2 KR501,
nexen winguard sport 2 SUV,
tracmax ice-plus S210. 

Zimske gume | Avtor: Profimedias Profimedias

Dimenzija 255/35 R19 (96V/Y) 

Pnevmatike za visokozmogljive limuzine in karavane srednjega ter višjega razreda. Auto Bild je s testom zaviranja na mokrem in v snegu vnaprej izločil tiste, ki so pri avtomobilih takšnih zmogljivosti neprimerne ali celo naravnost nevarne.

Nadaljnji test v tem dimenzijskem razredu pa je hkrati dokazal, da lahko zelo visoko na lestvici posežejo tudi nepremijske znamke, ki so cenovno lahko precej ugodnejše od premijskih. 

Najboljših enajst v tem razredu je po tem vrstnem redu:
goodyear ultra grip performance,
vredestein wintrac pro 
izenačen z uniroyal MS plus 77,
continental wintercontact TS 860 S
izenačen z hankook winter i*cept evo² izenačen z michelin pilot aplin PA4,
kumho wintercraft WP71, 
toyo snowprox S954,
nexen winguard sport 2,
nokian WR A4,
nankang SV-2 winter activa NK snow.

Dimenzija 205/65 R16C T

Gre za pnevmatike, namenjene dostavnim vozilom. Po ugotovitvah avtoklubov izdelovalci pnevmatik za dostavnike v ospredje postavljajo čim manjšo obrabo, zaradi česar trpijo druge lastnosti pnevmatik. Nobena od 15 preskušenih pnevmatik ni dobila boljše ocene kot pa zadovoljivo oziroma priporočljivo. Le pnevmatike Continentala, Pirellija in Michelina so dobili srednjo oceno "priporočljivo," osem pnevmatik pa zgolj "priporočljivo z omejitvami". Pnevmatike Sava, BFGoodrich, Goodride in Maxxis so dobile negativno oceno, vse zaradi slabih lastnosti na snegu ali mokrem.

Več o testu, ki so ga skupaj opravili slovenski AMZS in sorodni evropski avtoklubi (ADAC, ÖAMTC ...), TUKAJ. 

Gume Avto So celoletne gume na pohodu?

Celoletne pnevmatike dimenzije 225/45 R17

Čeprav se po zmogljivostih nikakor ne morejo kosati s pravimi zimskimi pnevmatikami, pa celoletne postajajo iz leta v leto boljše in so za zaviranje na mokrem ali celo v snegu pozimi še vedno neprimerno boljše kot pa letne pnevmatike. Za marsikoga, ki živi na področju milih zim, so zato zanimiva izbira. Test ADAC med 31 različnimi modeli za kompaktni in srednji razred je izluščil 10 najboljših, pri čemer sta prva in druga še posebej izstopala po uravnoteženih lastnostih: 
Michelin crossclimate+,
vredestein quatrac pro,
goodyear vector 4seasons gen-2,
continental allseasoncontact,
hankook kinergy 4S²,
nexen n'blue 4season,
maxxis premitra all season,
kumho solus 4S HA31,
bridgestone weather control A005,
cooper discoverer all season.

Celoletne pnevmatike dimenzije 205/60 R16

Organizacije iz Nemčije in Avstrije GTÜ, ARBÖ in ACE so združile moči pri testu celoletnih pnevmatik za zelo razširjeno dimenzijo gum, ki jih najdemo pri široki paleti novih in nekoliko manj novih avtov iz različnih razredov. Takole so določili vrstni red, pri čemer je le prva dobila oceno "zelo priporočljivo":
continental allseason contact,
fulda multicontrol,
goodyear vector4seasons G2,
michelin crossclimate+,
nokian weatherproof,
bridgestone weather control,
nexen n'blue 4season.

Komentarjev 2
  • blaz75 11:56 07.november 2019.

    Dober clanek, samo vasa mobilna spletna stran je pa obupna...

  • drecos123456789 08:14 07.november 2019.

    kje ste delali teste sred poletja za zimske gume, bla bla bla laznivo