Avto > Mehanik leta
14944 ogledov

Med menjavo so mu narobe namestili pnevmatike

pnevmatike Anže Petkovšek
Na parkiriščih smo preverili, če so vozniki že zamenjali letne pnevmatike za zimske in ugotovili, da ima kar nekaj vozil napačno nameščene pnevmatike na platišče in vozilo. Strokovnjaki opozarjajo, da ni nepomembno, kako so pnevmatike obrnjene in kakšna je smer vrtenja.

Kako namestiti pnevmatiko na platišče in vozilo, da se bo ta med vožnjo vrtela v pravo smer? Pnevmatike imajo namreč različne dezene, njihova oblika pa vpliva na rotiranje koles na vozilu in posledično enakomernejšo obrabo pnevmatik.

Vulkanizer Primerjava nakupa Avto Po cenejše na splet ali k vulkanizerju?

"Pnevmatike ločimo na simetrične (pri teh je na pnevmatiki označena smer vrtenja) in asimetrične (pri teh je označeno, katera naj bo zunanja stran). Če pnevmatik ne namestimo v skladu z navodili proizvajalca, te ne morejo ustrezno opravljati svojega dela (zagotavljanje varnosti, ki je med drugim povezana z vodljivostjo vozila, nepravilna namestitev preprečuje optimalno odvajanje vode, nadalje vpliva na udobje vožnje, hrupnost, porabo goriva …)," nam je pojasnil vodja AMZS servica Jurij Kočar. 

Zimska guma pnevmatika | Avtor: Profimedia Profimedia

Vulkanizer, menjava pnevmatik gum, gume, pnevmatike KAJ STORITI? Avto "Vulkanizer z mojimi gumami v stečaj"

Tehnični storkovnjak pri podjetju GMT Primož Rožnik pravi, da napačna pozicija pnevmatike na vozilu sicer nima vpliva na porabo goriva, če so na vozilu vse pnevmatike istih dimenzij. Na obrabo pa ima vpliv vrsta pogona vozila in s tem povezana rotacija koles zaradi enakomernejše obrabe vseh pnevmatik. Prav zato se rotacija izvaja ob sezonskih menjavah, vulkanizerji pa priporočajo, da se rotacija koles naredi na 10 tisoč prevoženih kilometrov.

Nasvet: Na bočnici, če ima pnevmatika usmerjen dezen, je narisana puščica, kam se mora vrteti kolo pri vožnji naprej, pri asimetričnem dezenu pa na bočnici glejte oznako "outside". 

Kaj pravi izkušeni vulkanizer? Avto Letos bom kupil rabljeno pnevmatiko! Kaj pravi izkušeni vulkanizer?

Rotacija koles poleg enakomernejše obrabe prinaša tudi boljši oprijem, hkrati pa boste z enim kompletom pnevmatik lahko prevozili večje število kilometrov, preden se bodo obrabile. 

Gume Zaskrbljujoče Avto 30 bralcev prepričali, zakaj na avto namestiti zimske pnevmatike

Pri Španu so nam povedali, da gre za napačno pozicijo pnevmatik ponavadi zaradi nestrokovnega dela. To se hitro opazi, ker vozilo ne ohranja pravilne smeri. Manj opazna stranka lahko tako vozi celotno zimsko sezono in se spomladi čudi, kako to, da je prišlo do neenakomerne obrabe pnevmatik.

Komentarjev 2
  • carmen 23:39 20.november 2018.

    Naredil bom 86 evrov na uro od doma. Bil sem šokiran, ko je moj sosed rekel, da je povprecje 95 dolarjev, vendar vidim, kako to pocne zdaj. Zdaj imam toliko svobode, ko sem sam šef. Evo, kar sem pocel >>>>>> www.WebJob33.Com